AKPK Galak Pendidikan Kewangan Pada Hari Tabungan Sedunia - Semasa | mStar

AKPK Galak Pendidikan Kewangan Pada Hari Tabungan Sedunia

KUALA LUMPUR: Agensi Kaunseling dan Pengurusan Kredit (AKPK) akan terus mewujudkan kesedaran dan menyebarkan pendidikan kewangan dalam kalangan rakyat Malaysia sejajar dengan wawasannya untuk mewujudkan isi rumah yang lebih berdaya tahan.

Dalam satu kenyataan pada Isnin, AKPK berkata usaha ini akan menjurus kepada pengurusan dalam perancangan kewangan yang lebih baik serta menggalakkan amalan menabung dalam kalangan masyarakat.

Menerusi Hari Tabungan Sedunia hari ini, AKPK mencipta pelbagai kandungan untuk menggalakkan tabungan, seperti artikel, maklumat grafik dan video untuk pengguna, dan boleh dilihat menerusi laman web www.akpk.org.my laman rasmi Facebook AKPK.

Objektif Hari Tabungan ini, kali pertama disambut di Milano, Itali pada  1924, bertujuan menggalakkan tabungan dan menyemai minat dalam kalangan orang ramai di seluruh dunia.

"AKPK telah membangunkan pelbagai video, artikel dan infografik pendidikan kewangan untuk media sosial, semata-mata untuk Hari Tabungan Sedunia ini," katanya.

Menerusi kerjasama institusi kewangan dan rakan kongsi strategik, peluang ini dimanfaatkan untuk meningkatkan kesedaran dan menyemai pengetahuan mengenai kewangan dalam kalangan pengguna bagi memastikan masyarakat celik kewangan.

Sementara itu, penerbitan filem pendek pertama AKPK 'Tabung Masa Depan', bertujuan mendidik dan menyebarkan kesedaran kepada orang ramai mengenai  pentingnya individu mempunyai simpanan dan untuk masa depan yang lebih baik walaupun menghadapi kesulitan hidup.

Filem ini memaparkan pencetus emosi untuk mendapatkan segmen sasaran dengan cepat dan memastikan mereka terlibat sama.

"Sudah menjadi aspirasi AKPK untuk menjadi nama isi rumah dalam menggalakkan kesejahteraan kewangan. Kami kini bertindak sebagai pemangkin untuk memberi inspirasi dan memperkasa orang ramai untuk melibatkan diri dengan kewangan mereka dan memulakan perjalanan mereka sendiri," kata AKPK.

AKPK , Hari Tabungan Sedunia

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Aplikasi Pantau Strok Kini Dalam Versi BM

Klik

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

default image

Penerima sulung Anugerah Ikon Pesara sebak imbau saat bersama kanak-kanak disleksia – “Persaraan berbaloi... ada jadi pilot, arkitek dan peguam”

KARNIVAL Rasa Sayang (KRS) 2019 anjuran KWAP membuka mata bakal pesara dan pesara untuk bergiat aktif selepas persaraan.

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

Artikel Lain

Nelayan temui duit dalam perut ikan