Ular Sawa Dipasang Unit Satelit - Semasa | mStar

Ular Sawa Dipasang Unit Satelit

-foto Danau Girang Field Centre (DGFC)
KINABATANGAN: Seekor ular sawa telah dipasang dengan satu unit satelit minggu lepas berdekatan Pusat Lapangan Danau Girang (DGFC) dalam Lot 6 di bahagian bawah Santuari Hidupan Liar Kinabatangan (LKWS).

Ia merupakan sebahagian daripada projek kerjasama di antara Jabatan Hidupan Liar Sabah (SWD) dan DGFC.

Pengarah DGFC Dr Benoit Goossens berkata Yayasan Pemuliharaan Ocean Park, Hong Kong menyokong dari segi kewangan bagi projek ini.

Beliau berkata pelajar doktor falsafah Richard Burger (berdaftar di Cardiff University dan ditempatkan di DGFC) dan ahli veterinari hidupan liar Malaysia Dr Laura Benedict dari Unit Penyelamat Hidupan Liar mengetuai operasi pemakaian kolar.

Ini merupakan kali pertama ular sawa yang berselirat coraknya dipasang dengan unit satelit," kata Goossens dalam kenyataan bersama dengan SWD, Ahad.

Beliau berkata maklumat spatial yang dikumpulkan daripada ular sawa ini dan lain-lain pada masa depan akan membolehkan mereka mula memahami bagaimana reptilia ini dapat menggunakan habitat mereka dan memberikan idea mengenai kawasan tempat tinggal mereka.

Reptilia itu ditangkap berdekatan DGFC di Kinabatangan dan Dr Benedict mengetuai operasi pemakaian kolar.

Katanya ular betina ini yang dipanggil Pilat (bermakna parut dalam bahasa masyarakat Dusun), seberat 11.3 kilogram.

"Tag GPS seberat 145 gram dan dilekatkan di bahagian ekor supaya ia tidak mengganggu organ penting reptilia ini atau pergerakannya.

"Memandangkan tag ini begitu kecil daripada diameter badan ular, sebarang sela yang dilalui ular sawa ini secara teorinya mencukupi bagi membolehkan unit pada ekornya melepasi halangan dan tidak terperangkap dalam semak," katanya.

-foto DGFC


Dr Benedict berkata selepas operasi itu, reptilia itu akan disimpan selama tiga hari untuk dipantau kesihatannya sebelum dilepaskan di kawasan di mana ia ditangkap.

Katanya ia kemudiannya akan dipantau secara lebih dekat dan secara visual menggunakan alat pemancar VHF manakala data GPS akan dipancarkan melalui  satelit.

Sementara itu, penolong pengarah SWD Dr Sen Nathan berkata eksploitasi ke atas ular sawa liar ini memang tinggi terutama di semenanjung Malaysia dan Indonesia, kerana kulitnya merupakan komoditi berharga.

"Perdagangan ini kelihatan pesat berkembang sejak tahun-tahun kebelakangan dengan kuota kulit yang dieksport setiap tahun namun terdapat peningkatan aktiviti perdagangan kulit yang menyalahi undang-undang berlaku dengan jumlah haiwan yang tidak diketahui telah dibunuh atas faktor takut atau bagi mendapatkan daging.

"Kita tidak boleh terus memindahkan ratusan ribu binatang setiap tahun dari habitat semula jadi mereka jika kita tidak tahu apa-apa mengenai ekologi atau saiz populasi; pemantauan berterusan adalah penting bagi mana-mana spesies yang diperlakukan secara demikian.

Adalah penting agar perdagangan ini kekal pada tahap yang terkawal, agar masyarakat dapat terus menikmati manfaat kewangan daripada perdagangan kulit kepada generasi akan datang, tanpa menyebabkan spesies itu terancam melalui gabungan lebihan pengeluaran dan kehilangan habitat," katanya.

Menurut Dr Nathan, ramai orang yang tinggal di luar bandar raya mungkin biasa dengan spesies ini kerana mereka kerap datang ke kampung, mencari tikus sebagai makanan.

Beliau berkata mereka mungkin sekali sekala mendapatkan ayam liar namun perkhidmatan ekosistem yang disediakan mereka dengan memakan tikus dan serangga lain yang mungkin kelihatan begitu teruk namun tidak dihargai orang ramai.

Katanya perlu diingatkan bahawa ular sawa disenaraikan mengikut Lampiran II  CITES dan Jadual 2 Enakmen Pemuliharaan Hidupan Liar Sabah 1997 yang membawa maksud adalah satu kesalahan membunuh ular sawa tanpa kebenaran.

ular sawa , unit satelit , DGFC

Artikel Berikut

Klik

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Penerima sulung Anugerah Ikon Pesara sebak imbau saat bersama kanak-kanak disleksia – “Persaraan berbaloi... ada jadi pilot, arkitek dan peguam”

KARNIVAL Rasa Sayang (KRS) 2019 anjuran KWAP membuka mata bakal pesara dan pesara untuk bergiat aktif selepas persaraan.

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

Artikel Lain

Nasharudin Mat Isa akan didakwa Selasa