Satu Kad Untuk Semua Pengangkutan Awam - Semasa | mStar

Satu Kad Untuk Semua Pengangkutan Awam

Inisiatif yang dinyatakan dalam laporan Perjalanan Transformasi Pengangkutan Awam Darat (PTPAD) 2010-2015 dapat memudahkan pengguna pengangkutan awam selain mengurangkan kesesakan lalu lintas di Kuala Lumpur dan Lembah Klang.

KUALA LUMPUR: Dengan hanya satu kad yang diperlukan, anda boleh menggunakan semua perkhidmatan bas dan rel di Lembah Klang, dan meletakkan kenderaan di hampir 4,000 lokasi di stesen trasnit.

Dua terminal bersepadu turut akan memudahkan perjalanan tanpa perlu mengharungi kesesakan lalu lintas.

Ia merupakan antara perkara yang dalam dilihat pengguna pengangkutan awam dalam tempoh beberapa tahun akan datang.

Menurut laporan Perjalanan Transformasi Pengangkutan Awam Darat (PTPAD) 2010-2015 yang dilancarkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak pada Isnin, sistem pembayaran umum bersepadu (ICPS) akan diperkenalkan pada 2018.

ICPS merupakan sistem tiket bersepadu yang diuruskan oleh Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) yang bertujuan untuk membolehkan perjalanan membabitkan kesemua rangkaian bas, rel, metro dan monorel dengan menggunakan satu kad pintar.

Menurut maklumat di laman web SPAD, pengguna yang menggunakan ICPS dapat menjimatkan wang, terutama diskaun istimewa yang akan diberikan kepada produk tertentu, yang bersesuaian dengan kumpulan pengguna pengangkutan masing-masing.

Suruhanjaya itu menjangkakan anggaran sejuta penumpang menggunakan ICPS setiap hari pada tahun pertama ia beroperasi.

Laporan itu turut memberitahu bahawa sebanyak 3,955 lokasi tempat letak kereta akan disediakan menjelang 2019 bagi memudahkan akses pengguna bagi perkhidmatan rel.

"Kira-kira 30 stesen 'Park-n-Ride' akan diwujudkan di sekitar bandar raya yang tertumpu di kawasan kepadatan tinggi menjelang 2019," menurut laporan tersebut.

Kerajaan juga bakal mewujudkan dua lagi terminal iaitu Terminal Bersepadu Gombak (TBG) dan Terminal Bersepadu Sungai Buloh (TBSB) yang dijangka siap menjelang 2020.

Kedua-dua terminal ini akan menghubungkan rangkaian bas dan rel.

Pembinaan TBG dan TBSB akan dibangun dan dikendalikan oleh pihak swasta berbeza dengan Terminal Bersepadu Selatan (TBS) yang dibiayai sepenuhnya oleh kerajaan.

SPAD , ICPS

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

Artikel Lain