AAM Berdepan Krisis - Semasa | mStar

AAM Berdepan Krisis

PETALING JAYA: Persatuan Automobil Malaysia (AAM), sebuah badan permotoran utama di negara ini mungkin akan gulung tikar.

Dengan ramai pekerjanya tidak dibayar gaji sejak beberapa bulan lalu, ia sedang bergelut dengan krisis hutang, dikatakan berjumlah kira-kira RM6 juta.

Ditubuhkan pada tahun 1932, AAM telah menjadualkan mesyuarat agung khas pada 3 Oktober ini untuk pelan penyelamatan yang akan melibatkan penjualan bangunan di Shah Alam.

"Kami mendengar bahawa bayaran tempahan 10 peratus telah dibayar untuk bangunan itu," kata seorang pegawai AAM, yang mendedahkan harga jualan RM7.5 juta telah ditetapkan.

Beliau berkata lebih memburukkan keadaan apabila ahli-ahli telah mendesak bayaran balik yuran tahunan yang telah dibayar.

AAM mengenakan yuran tahunan prinsipal sebanyak RM60 dan RM30 untuk ahli tambahan. Kumpulan dan keahlian individunya dikatakan berjumlah kira-kira 300,000.

Selain memberi perkhidmatan 24 jam kepada kenderaan rosak, AAM juga membantu dalam mengeluarkan nota lindungan insurans kenderaan dan mengendalikan pembaharuan lesen memandu dan cukai jalan.

Ia bergabung dengan 133 persatuan permotoran di 102 negara, termasuk Persekutuan Automobil Antarabangsa (FIA) dan Persekutuan Motosikal Antarabangsa (FIM).

Pegawai itu berkata perkhidmatan yang ditawarkan oleh badan itu menjadi tenat 'kerana tidak ada individu dari mana-mana 16 pusat kerosakan yang melayan panggilan."

"Ini kerana kakitangan tidak dibayar itu tidak datang berkerja," katanya, sambil menambah kira-kira 100 pekerja masih datang berkerja secara tetap dengan harapan mereka akan dibayar gaji.

Walaupun dalam keadaan pengurusan yang suram, beliau berkata masih ada pengguna jalan raya yang mendaftar atau memperbaharui polisi insurans dan yuran keahlian kerana mereka masih menaruh kepercayaan terhadap badan ini.

Seorang ahli lama AAM yang hanya mahu dikenali sebagai Jason, berkata tiada siapa yang menjawab panggilannya apabila beliau cuba mendapatkan bantuan terhadap keretanya yang rosak pada Sabtu.

"Saya tak sangka mereka berdepan krisis. Saya harap MAA akan menyelesaikannya segera kerana ia telah menjadi sebuah badan yang boleh dipercayai untuk beberapa dekad," katanya.

Pengurus Besar AAM Eugene Tay enggan mengulas ketika dihubungi, sebaliknya meminta pertanyaan bertulis.

Menurut laporan tahunan AAM, badan itu telah mencatatkan kerugian sejak 2008, dengan defisit paling besar pada tahun 2010 (RM2.9 juta) dan 2013 (RM2.15 juta).

Pada 17 Ogos, kakitangan AAM yang terjejas telah mengadakan tunjuk perasaan di luar ibu pejabat mereka di Shah Alam bagi menuntut gaji.
AAM , krisis , hutang gaji

Artikel Sebelum

Buaya Gemparkan Penduduk Flat Taman Sri Sentosa

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

AAM Ambil Alih Tanggungjawab MAM

Klik

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

Percutian travel tren janjikan servis 'awesome' dan 1,001 pengalaman menakjubkan!

TRAVEL serata dunia lebih pantas dengan menggunakan kapal terbang tetapi amat menyeronokan jika tren menjadi pilihan.

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

Artikel Lain