Kumpulan Pertama Jemaah Haji Selamat Tiba - Semasa | mStar

Kumpulan Pertama Jemaah Haji Selamat Tiba

JEMAAH haji melintasi pintu ketibaan pada sambutan kepulangan kumpulan jemaah haji pertama di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur pada 18 September 2016. - BERNAMA

SEPANG: Kumpulan pertama 442 jemaah haji Malaysia selamat tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) pada Ahad dengan pesawat SV5644 Saudi Airlines.

Ketibaan mereka pada 11.21 pagi dari Lapangan Terbang Antarabangsa Raja Abdul Aziz, Jeddah itu disambut Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif Tabung Haji (TH) Datuk Badlisyah Abdul Ghani, pengurusan tertinggi TH serta anggota keluarga dan saudara mara yang menunggu sejak 10 pagi.

Bercakap kepada pemberita, Badlisyah berkata sebanyak 47 penerbangan akan membawa pulang kesemua 22,320 jemaah haji bermula Ahad, dengan penerbangan terakhir dijadual tiba di tanah air pada 15 Oktober.

Beliau berkata sembilan orang jemaah tidak berjaya melaksanakan ibadat wukuf, satu daripada rukun yang mesti dilaksanakan setiap jemaah bagi menentukan ibadat haji yang sempurna kerana mengalami masalah kesihatan yang serius.

"Seramai 12 jemaah meninggal dunia, 11 kematian di Tanah Suci dan seorang ketika di tanah air," katanya.

Badlisyah berkata semua jemaah haji dibekalkan dengan borang penilaian bagi mendapatkan maklum balas perkhidmatan yang disediakan TH, antaranya turut melibatkan soal keselamatan untuk membolehkan penambahbaikan dilakukan jika ada rungutan.

Dalam pada itu, Dr Muhammad Syafiq Muhammad Isa dan isteri Dr Hanisah Jeffrey, jemaah yang merupakan pasangan termuda dalam kumpulan tersebut berkata peluang mengerjakan rukun Islam kelima di usia muda merupakan satu pengalaman terindah yang tidak mungkin dilupakan.

Dr Muhammad Syafiq, 27, berkata umat Islam yang telah berdaftar dengan TH perlu mempersiapkan diri dari segi ilmu dan kewangan kerana panggilan menunaikan haji mungkin dibuat di saat akhir.

"Saya sendiri tidak menjangka dapat pergi haji tahun ini...tetapi selepas isteri disenaraikan sebagai mereka yang layak, saya turut ditawarkan tempat atas kapasiti mahram atau pengiring kepada isteri.

"Ini kerana syarat Arab Saudi yang menetapkan wanita berumur 45 tahun ke bawah perlu ditemani oleh seorang mahram," katanya yang bertugas di Hospital Kuantan, Pahang.

Bagi Dr Hanisah, 26, yang bertugas di tempat sama dengan suaminya, berkata keputusan ibu bapanya mendaftarkan beliau sebagai pendeposit di Tabung Haji ketika masih di sekolah rendah membawa tuah sehingga dapat menunaikan haji ketika usia muda.

Sebab itu, saya amat bersyukur dengan keputusan ibu bapa mendaftarkan saya ketika masih di sekolah rendah dan usaha itu bertambah manis apabila dapat menunaikan haji bersama-sama suami, katanya. - BERNAMA

Haji

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Bayaran Haji Dijangka Kekal

Klik

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

Artikel Lain

Wan Kuzain sertai latihan skuad Sukan SEA