Kabinet Sedia Bincang Kajian Semula Kuasa Agong - Semasa | mStar

Kabinet Sedia Bincang Kajian Semula Kuasa Agong

KUALA LUMPUR: Kabinet terbuka kepada perbincangan untuk mengkaji semula had kuasa Yang di-Pertuan Agong sebelum sesuatu akta baharu berkuat kuasa, kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Azalina Othman Said.

Menteri yang bertanggungjawab bagi hal ehwal undang-undang itu berkata, kajian menyeluruh perlu dilakukan.

"Kami tidak mahu dilihat sebagai kerajaan 'on off'. Saya rasa ini adalah tidak konsisten.

"Tidak adil untuk mengatakan bahawa kelulusan Akta Majlis Keselamatan Negara (MKN) tidak mengikut perlembagaan apabila ia adalah mengikut keadaan yang dibenarkan oleh Perlembagaan," katanya kepada pemberita di bangunan Parlimen.

Bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad pada era pemerintahannya memulakan pindaan kepada Perlembagaan, yang memansuhkan keperluan untuk perkenan Yang di-Pertuan Agong sebelum sesuatu akta baharu mula berkuat kuasa.

Sehubungan itu baru-baru ini Dr Mahathir meminta maaf di atas tindakannya pada 1993 meminda Perlembagaan Persekutuan supaya perkenan raja-raja tidak lagi diperlukan dalam mewartakan sesebuah undang-undang yang diluluskan Parlimen.

Ia susulan Akta MKN yang diwartakan dan menjadi undang-undang mulai 1 Ogos lalu walaupun tanpa mendapat persetujuan Yang di-Pertuan Agong.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

Populasi penduduk kunci utama PSKL2040

DBKL menekankan aspek populasi penduduk sebagai kriteria utama dalam merangka pelan pembangunan di ibu kota.

Artikel Lain