Jerebu Tahun Ini Dijangka Tidak Seteruk Tahun Lepas - Semasa | mStar

Jerebu Tahun Ini Dijangka Tidak Seteruk Tahun Lepas

Datuk Seri Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar
PUTRAJAYA: Jerebu yang melanda negara ketika ini dijangka tidak seteruk tahun lepas berikutan fenomena El Nino sudah berakhir, kata Menteri Sumber Asli dan Alam Sekitar Datuk Seri Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar.

Menyifatkan cuaca kering yang melanda negara kini sebagai biasa, beliau berkata beberapa kawasan di negara ini juga masih menerima jumlah hujan yang biasa atau melebihi biasa sejak Jun lalu.

Wan Junaidi berkata kawasan itu diramalkan akan menerima hujan dan ini akan mengurangkan suasana kering dan jerebu walaupun terdapat peningkatan bilangan titik panas di Sumatera dan Kalimantan, Indonesia.

Tindakan proaktif pihak Indonesia melaksanakan tindakan pencegahan jerebu dan pemadaman kebakaran hutan secara bersepadu juga berjaya mencegah kebakaran hutan dan jerebu merentas sempadan daripada berlaku, katanya.

"Dengan ini, saya boleh membuat rumusan bahawa negara kita tidak menghadapi jerebu seteruk tahun 2015," katanya selepas mempengerusikan mesyuarat Jawatankuasa Induk Jerebu dan Cuaca Kering Kebangsaan di sini, Isnin.

Wan Junaidi berkata kementerian itu dan setiap agensi yang terlibat dalam pengurusan bencana jerebu sedang mempertingkatkan usaha pencegahan aktiviti pembakaran terbuka yang berpotensi menyebabkan jerebu di peringkat tempatan.

Antara tindakan tersebut termasuklah pemantauan rapi ke atas kawasan tanah gambut yang sering terbakar melalui pengaktifan Prosedur Tetap Operasi Program Pencegahan dan Pengurusan Tanah Gambut Sering Terbakar, katanya.

Pelan Tindakan Pencegahan Pembakaran Terbuka juga diaktifkan dengan membuat rondaan, pemantauan dan penguatkuasaan di kawasan yang dikenal pasti mudah terbakar, katanya.

"Pemantauan melalui udara dilaksanakan bagi mencegah kebakaran hutan terutama di kawasan sering terbakar dan kawasan pedalaman yang berisiko tinggi berlaku kebakaran," katanya.

Wan Junaidi dalam pada itu berkata kementeriannya tidak menyembunyikan fakta dan bacaan Indeks Pencemaran Udara (IPU) apabila berlakunya perbezaan bacaan antara Malaysia khususnya di Johor dan Singapura.

Ini berikutan Malaysia masih menggunakan sistem pengiraan bacaan IPU berdasarkan kepekatan habuk halus bersaiz kurang dari 10 mikrometer (PM10) dalam tempoh 24 jam mana Singapura menggunakan PM2.5.


"Malaysia dijangka menggunakan sistem PM2.5 menjelang tahun depan setelah menaik taraf kesemua 65 stesen di seluruh negara," katanya.

Wan Junaidi menambah bahawa beliau akan memaklumkan kepada jemaah menteri mengenai pengumuman bacaan kepekatan habuk dalam udara di laman Jabatan Alam Sekitar (JAS).

"Kita tunggu Jemaah Menteri membuat keputusan dalam tempoh terdekat sama ada mengumumkan bacaan tersebut atau tidak," katanya.

Kementerian Sumber Asli dan Alam Sekitar dalam satu kenyataan berkata sehingga semalam, sebanyak 2,340 kes pembakaran terbuka dikesan di seluruh negara.
Ini termasuk 310 kes di kawasan hutan, kawasan pertanian (602 kes), kawasan industri (16 kes), tapak pembinaan (50 kes), tapak pelupusan sampah (71 kes), kawasan belukar (540 kes) dan lain-lain pembakaran terbuka kecil (751 kes).

Kenyataan itu menyebut Jabatan Alam Sekitar mengeluarkan kompaun untuk 208 kes pembakaran terbuka dengan jumlah RM233,566.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

Artikel Lain