Anak Daim Zainuddin Diisytihar Muflis - Semasa | mStar

Anak Daim Zainuddin Diisytihar Muflis

Md Wira Dani Abdul Daim

SINGAPURA: Anak bekas menteri kewangan, Tun Daim Zainuddin diisytiharkan muflis minggu lalu berhubung hutangnya sekitar $1.65 juta (RM4.9 juta) dengan Maybank Kim Eng Securities.

Md Wira Dani Abdul Daim telah meletak jawatan sebagai pengarah bukan bebas dan bukan eksekutif LionGold Corp, demikian menurut satu kenyataan yang difailkan kepada Bursa Singapura.

Ia juga menunjukkan bahawa beliau berhasrat untuk menyelesaikan urusan peribadi berikutan perintah muflis oleh mahkamah dan beliau bercadang untuk menyelesaikannya dalam tempoh 30 hari.

Wira Dani, 37, juga telah berhenti menjadi ​​Pengerusi Eksekutif ISR Capital sejak Isnin lalu.

ISR adalah sebuah firma pelaburan dan penasihat pelaburan yang memberi tumpuan kepada ruang sumber semula jadi, demikian menurut laman webnya.

Maybank memperoleh penghakiman Mahkamah Tinggi terhadap Wira Dani pada Mac untuk menuntut hutang sebanyak $2.459 juta (RM7.3 juta) yang dimilikinya.

Wira Dani dikatakan membuat pinjaman bagi angka berkenaan untuk membeli saham LionGold.

Saham LionGold serta Blumont Group dan Asiasons Capital menjunam pada Oktober 2013 hingga mengurangkan sekitar $6.9 juta (RM20.55 juta) daripada nilai pasaran mereka dalam masa tiga hari, demikian menurut laporan media.

Selain itu ia membawa kepada siasatan rasmi mengenai dakwaan penyelewengan dan tindakan undang-undang telah difailkan oleh pelbagai pihak walaupun ketiga-tiga syarikat terbabit berkata mereka tidak tahu sebab kejatuhannya.

LionGold yang berurusan dengan sumber perlombongan emas mempunyai $26.9 juta (RM80 juta) nilai pasaran pada Jun tahun lepas berbanding dengan $1.59 juta (RM4.73 juta) di kemuncaknya pada Ogos 2013.

Wira Dani telah bersetuju untuk membayar kepada bank secara ansuran tetapi pada Ogos 2014 beliau hanya membayar sejumlah $100,000.

Maybank pada April menerima tawaran daripada peguam Wira Dani, Woo Tchi Chu untuk menyelesaikan hutang dengan $1 juta akan dibayar dalam dua tahap bagi tempoh sebulan dan selebihnya pada akhir Jun.

Peguam Maybank sebelum ini berkata pengisytiharan muflis adalah satu pilihan terbaik sekiranya berlaku keingkaran oleh Wira Dani.

Menurut Maybank pihaknya menerima hanya kira-kira $835,950 (RM2.4 juta) iaitu kekurangan sebanyak $1,650,642 (RM4.9 juta) hingga mencetuskan tindakan muflis. -Berita Harian / Asia News Network

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

default image

Percutian travel tren janjikan servis 'awesome' dan 1,001 pengalaman menakjubkan!

TRAVEL serata dunia lebih pantas dengan menggunakan kapal terbang tetapi amat menyeronokan jika tren menjadi pilihan.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

Artikel Lain

Vardy catat rekod gol luar biasa EPL