Isu Pewartaan Little India Klang Tidak Timbul - Exco Selangor - Semasa | mStar

Isu Pewartaan Little India Klang Tidak Timbul - Exco Selangor

SHAH ALAM: Isu mewartakan kawasan perniagaan di Jalan Tengku Kelana, Klang sebagai 'Little India' tidak timbul kerana kerajaan  Selangor ingin menjadikan kawasan itu tempat untuk semua rakyat Malaysia, kata anggota exco Selangor Elizabeth Wong.

Elizabeth, yang bertanggungjawab bagi portfolio pelancongan, menegaskan bahawa kerajaan negeri akan hanya mewartakan bangunan atau struktur untuk tujuan sejarah dan melindungi warisan, di samping mengezonkan kawasan perniagaan dan kawasan hijau.

"Kami (kerajaan negeri) tidak mewartakan nama. Tidak ada tindakan dikenali sebagai mewartakan nama. Oleh itu, isu berkenaan (mewartakan Jalan Tengku Kelana, Klang) tidak timbul," katanya kepada Bernama.

Sebelum itu, Elizabeth menghadiri Istiadat Pengurniaan Pingat-pingat Negeri Selangor bagi penerima-penerima daerah Petaling dan Klang oleh Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah sempena ulang tahun hari keputeraan baginda ke-70, di Bangunan Setiausaha Kerajaan negeri di sini pada Selasa.

Pada istiadat itu, baginda berkenan menyampaikan pingat kepada 26 penerima Pingat Pekerti Terpilih (P.P.T), 31 penerima Pingat Perkhidmatan Cemerlang Selangor (P.P.C), 123 penerima Pingat Jasa Kebaktian (P.J.K) dan 14 penerima Pingat Perkhidmatan Selangor (P.P.S).

Elizabeth mengulas kenyataan pengerusi Persatuan Usahawan Little India, Klang, N. P. Raman, bahawa kawasan 'Little India' itu perlu diberi taraf rasmi di peringkat negeri untuk merancakkan aktiviti pelancongan dan memulihara warisan sejarah di kawasan sekitarnya.

Presiden MIC Datuk Seri Dr S. Subramaniam juga berkata keputusan kerajaan Selangor baru-baru ini, melalui Majlis Perbandaran Klang untuk tidak membenarkan tempat itu diwartakan demikian, dilihat sebagai tindakan 'sengaja' untuk menutup periuk nasi peniaga masyarakat India.

Elizabeth berkata kerajaan Selangor mahu menjadikan Little India Klang itu sebagai kawasan untuk semua rakyat Malaysia dan memperkenalkan inisiatif dikenali sebagai kawasan pejalan kaki warisan setiap hujung minggu untuk menggalakkan anak muda mempelajari tentang sejarah Klang, termasuk membawa mereka ke pelbagai tempat bersejarah menarik di Bandar Diraja Klang.

Artikel Sebelum

"Kami Masih Suami-Isteri" - Vida

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

TMM2020: “Malaysia ada makanan sedap, banyak tempat indah dan membeli-belah pun murah” - Muhamaddin Ketapi

MALAYSIA menetapkan sasaran 30 juta pelancong dengan sasaran pendapatan sehingga RM100 bilion untuk TMM2020.

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

Artikel Lain