Lim Guan Eng Boleh Pecat Saya Jika Mahu - Dr Lim Mah Hui - Semasa | mStar

Lim Guan Eng Boleh Pecat Saya Jika Mahu - Dr Lim Mah Hui

Dr Lim Mah Hui
GEORGE TOWN: Anggota Majlis Bandaraya Pulau Pinang Dr Lim Mah Hui tidak kisah jika beliau dipecat Ketua Menteri Lim Guan Eng daripada jawatannya kerana menyuarakan pandangan, terutama berkaitan zon warisan.

Pada sidang akhbar Penang Forum di sini Rabu, anggota majlis dilanda kontroversi itu berkata beliau sedar, kedudukannya dalam kerajaan negeri dipertikaikan apabila beliau menghantar sepucuk surat kepada Unesco mengenai bahaya yang dihadapi zon warisan berhubung pelaksanaan Pelan Induk Pengangkutan Pulau Pinang (PTMP).


"Saya bukan hendak bermain politik dan saya berpegang teguh dengan prinsip saya...Saya tahu saya berdepan dengan risiko akan hilang jawatan kerana menyuarakan pendapat saya dan ketua menteri boleh memecat saya jika beliau mahu," katanya.

Mah Hui, yang turut menganggotai Penang Institute, mendakwa ketua eksekutif kumpulan pemikir negeri, merangkap Anggota Parlimen Bukit Bendera, Zairil Khir Johari, mendakwa beliau mempunyai agenda tersembunyi apabila terus menyerang kerajaan negeri pimpinan DAP.

"Saya di sini sebagai anggota majlis untuk menyuarakan kebimbangan rakyat Pulau Pinang dan walaupun dipanggil dengan nama yang bersifat menghina, saya percaya kebenaran akan terserlah jua suatu hari nanti," katanya.

Mah Hui menjadi sasaran serangan selepas beliau menghantar sepucuk surat bagi pihak Penang Forum kepada ibu pejabat Unesco di Paris pada 23 Jun untuk memohon penilaian kesan dibuat terhadap pelaksanaan PTMP.


Ada pihak mendakwa beliau tidak mengikut saluran sewajarnya seperti George Town World Heritage Incorporated (GTWHI) dan Jabatan Warisan Negara untuk menyuarakan kebimbangan kumpulan sivil itu.

Penang Forum menjelaskan bahawa mereka tidak perlu memaklumkan kepada GTWHI atau jabatan itu tentang surat berkenaan kerana laman sesawang GTWHI menyebut bahawa setiap warga yang prihatin boleh menulis secara terus kepada ibu pejabat Unesco sekiranya berpendapat kawasan warisan menghadapi ancaman.


Sebelum ini, GTWHI, melalui Pengurus Besarnya Dr Ang Ming Chee, menyuarakan kekesalannya kerana Penang Forum tidak menunjukkan sikap hormat apabila tidak menyampaikan surat berkenaan kepadanya.

Artikel Berikut

Tahanan Lelaki Larikan Diri Di Pekan

Artikel Berkaitan

Klik

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

Percutian travel tren janjikan servis 'awesome' dan 1,001 pengalaman menakjubkan!

TRAVEL serata dunia lebih pantas dengan menggunakan kapal terbang tetapi amat menyeronokan jika tren menjadi pilihan.

Artikel Lain

Anda boros? Apa kata cuba 5 cara ini