Lim Guan Eng Boleh Pecat Saya Jika Mahu - Dr Lim Mah Hui - Semasa | mStar

Lim Guan Eng Boleh Pecat Saya Jika Mahu - Dr Lim Mah Hui

Dr Lim Mah Hui
GEORGE TOWN: Anggota Majlis Bandaraya Pulau Pinang Dr Lim Mah Hui tidak kisah jika beliau dipecat Ketua Menteri Lim Guan Eng daripada jawatannya kerana menyuarakan pandangan, terutama berkaitan zon warisan.

Pada sidang akhbar Penang Forum di sini Rabu, anggota majlis dilanda kontroversi itu berkata beliau sedar, kedudukannya dalam kerajaan negeri dipertikaikan apabila beliau menghantar sepucuk surat kepada Unesco mengenai bahaya yang dihadapi zon warisan berhubung pelaksanaan Pelan Induk Pengangkutan Pulau Pinang (PTMP).


"Saya bukan hendak bermain politik dan saya berpegang teguh dengan prinsip saya...Saya tahu saya berdepan dengan risiko akan hilang jawatan kerana menyuarakan pendapat saya dan ketua menteri boleh memecat saya jika beliau mahu," katanya.

Mah Hui, yang turut menganggotai Penang Institute, mendakwa ketua eksekutif kumpulan pemikir negeri, merangkap Anggota Parlimen Bukit Bendera, Zairil Khir Johari, mendakwa beliau mempunyai agenda tersembunyi apabila terus menyerang kerajaan negeri pimpinan DAP.

"Saya di sini sebagai anggota majlis untuk menyuarakan kebimbangan rakyat Pulau Pinang dan walaupun dipanggil dengan nama yang bersifat menghina, saya percaya kebenaran akan terserlah jua suatu hari nanti," katanya.

Mah Hui menjadi sasaran serangan selepas beliau menghantar sepucuk surat bagi pihak Penang Forum kepada ibu pejabat Unesco di Paris pada 23 Jun untuk memohon penilaian kesan dibuat terhadap pelaksanaan PTMP.


Ada pihak mendakwa beliau tidak mengikut saluran sewajarnya seperti George Town World Heritage Incorporated (GTWHI) dan Jabatan Warisan Negara untuk menyuarakan kebimbangan kumpulan sivil itu.

Penang Forum menjelaskan bahawa mereka tidak perlu memaklumkan kepada GTWHI atau jabatan itu tentang surat berkenaan kerana laman sesawang GTWHI menyebut bahawa setiap warga yang prihatin boleh menulis secara terus kepada ibu pejabat Unesco sekiranya berpendapat kawasan warisan menghadapi ancaman.


Sebelum ini, GTWHI, melalui Pengurus Besarnya Dr Ang Ming Chee, menyuarakan kekesalannya kerana Penang Forum tidak menunjukkan sikap hormat apabila tidak menyampaikan surat berkenaan kepadanya.

Artikel Berikut

Tahanan Lelaki Larikan Diri Di Pekan

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

Artikel Lain