20 Anggota Badan Bebas SPRM Dilantik Panel PPPR, PPO - Semasa | mStar

20 Anggota Badan Bebas SPRM Dilantik Panel PPPR, PPO

DIKEMASKINI

KUALA LUMPUR: Seramai 20 anggota badan bebas, yang memantau perjalanan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), dilantik sebagai anggota Panel Perundingan dan Pencegahan Rasuah (PPPR) dan Panel Penilaian Operasi (PPO) berkuat kuasa pada Isnin.

Seramai 13 individu dilantik sebagai anggota Panel Perundingan dan Pencegahan Rasuah (PPPR) dan tujuh lagi sebagai anggota Panel Penilaian Operasi (PPO).

Tempoh pelantikan mereka adalah selama setahun berkuat kuasa pada Isnin sehingga 14 Ogos 2017, kata SPRM dalam kenyataan di sini, Isnin.

"Anggota bagi kedua-dua badan bebas itu terdiri daripada pemimpin badan profesional dan pertubuhan bukan kerajaan, profesional dan ahli akademik. Selain itu, mereka juga terdiri daripada bekas pegawai tertinggi kerajaan.

"Mereka dilantik secara pentadbiran di bawah Akta SPRM 2009," kata kenyataan itu.

Anggota PPPR terdiri daripada bekas Ketua Pengarah Jabatan Perkhidmatan Awam Tan Sri Ismail Adam (Pengerusi); bekas Ketua Pengarah Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim), Datuk Wan Mohamad Datuk Sheikh Abdul Aziz; bekas Naib Canselor Universiti Kebangsaan Malaysia, Profesor Emeritus Datuk Dr Mohd Sham Mohd Sani, Profesor Adjung di Asia e University, Tan Sri Profesor Datuk Dr T Marimuthu; Pengarah Urusan The Store Corporation Berhad, Tan Sri Tang Yeam Soon dan bekas Ketua Setiausaha Kementerian Sains, Teknologi dan Alam Sekitar Datuk V. Danapalan. 

Anggota panel PPPR lain ialah pengasas Naim Land Sdn Bhd, Datuk Hasmi Hasnan; Karyawan Tamu di Fakuliti Kepimpinan dan Pengurusan, Universiti Sains Islam Malaysia, Datin Dr Amla Mohd Salleh; Peguambela dan Peguamcara di Shukor Baljit dan Partners, Datuk Baljit Singh Sidhu; Ketua Pengarang Kumpulan Utusan Melayu (Malaysia) Bhd, Datuk Abdul Aziz Ishak; Pengarah Urusan Skop Productions Sdn Bhd, Datuk Yusof Md Haslam Khan, Dekan Pengasas dan Pakar Psikiatri, Fakulti Perubatan, Cyberjaya University College of Medical Sciences Profesor Dr Mohamed Hatta Shaharom dan Ketua Pegawai Eksekutif Yayasan Pergerakan Kesederhanaan Global (GMMF), Nasharudin Mat Isa.     

Anggota PPO pula terdiri daripada bekas Hakim Mahkamah Persekutuan Tan Sri Zaleha Zahari (Pengerusi); bekas Ketua Polis Negara, Tan Sri Ismail Omar, Pengerusi Malaysian Rating Corporation Berhad Datuk Azizan Abdul Rahman, bekas Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif (Pematuhan) Lembaga Hasil Dalam Negeri, Datuk Dr Siti Mariam Che Ayub; Peguambela dan Peguamcara di Selva Mookiah dan Associates, Datuk Selva Mookiah; Profesor Madya di Fakulti Sains Sosial dan Kemanusiaan, Universiti Kebangsaan Malaysia, Prof Madya Datuk Dr Mohammad Agus Yusoff dan Profesor Madya di Fakulti Sains Komputer dan Matematik, Universiti Teknologi Mara, Prof Dr Yap Bee Wah. 

SPRM yang diwujudkan pada 2009, mempunyai lima badan bebas iaitu Jawatankuasa Khas Mengenai Rasuah, Lembaga Penasihat Pencegahan Rasuah, Jawatankuasa Aduan, PPPR dan PPO. - Bernama

SPRM

Artikel Sebelum

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Percutian travel tren janjikan servis 'awesome' dan 1,001 pengalaman menakjubkan!

TRAVEL serata dunia lebih pantas dengan menggunakan kapal terbang tetapi amat menyeronokan jika tren menjadi pilihan.

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

Artikel Lain