suria

Bersatu Tidak Boleh Pergi Jauh - Liow

Liow Tiong Lai.

KUALA LUMPUR: Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) tidak akan pergi jauh kerana ideologinya, kata Presiden MCA, Datuk Seri Liow Tiong Lai.

Beliau berkata parti itu hanya prihatin terhadap satu bahagian masyarakat dan ia tidak akan membantu menggalakkan keharmonian dan perpaduan kaum di negara ini.

"Kita tidak mahu melihat parti Malaysia menjadi pelampau perkauman," katanya kepada pemberita selepas melancarkan pertandingan klip video pendek "Dare to Dream"  yang dianjurkan Biro Publisiti MCA di sini Khamis.

Liow yang juga Menteri Pengangkutan berkata walaupun MCA adalah parti perkauman, ia telah bekerjasama dengan pelbagai parti seperti Umno dan MIC ke arah mewujudkan sebuah negara yang sederhana, bersatu dan harmoni.

"Parti komponen Barisan Nasional (BN) mempertahankan hak dan kebajikan semua rakyat Malaysia," katanya.

Pada Selasa, bekas Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin mendaftarkan parti politik baharu - Parti Pribumi Bersatu Malaysia.

Keahlian dibuka kepada rakyat Malaysia dengan status bumiputera sahaja manakala bukan bumiputera boleh menyertainya sebagai ahli bersekutu yang bermaksud mereka tidak boleh mengundi atau bertanding dalam pemilihan parti.

Parti itu dilihat sebagai parti serpihan Umno.

Muhyiddin dilaporkan akan menjadi presiden parti itu dengan bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad sebagai pengerusi.

Liow Tiong Lai, MCA, Bersatu

Artikel Lain