'Bezza' Bukti Industri Automotif Malaysia Masih Utuh - Mustapa - Semasa | mStar

'Bezza' Bukti Industri Automotif Malaysia Masih Utuh - Mustapa

KUALA LUMPUR: Pelancaran model sedan pertama Perusahaan Otomobil Kedua Sdn Bhd (Perodua) 'Bezza', mencerminkan kekuatan industri automotif negara yang masih utuh dan berkembang meskipun persekitaran global yang amat mencabar sekarang.

Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Datuk Seri Mustapa Mohamed berkata "Bezza" membuktikan bahawa industri automotif Malaysia bukan sahaja masih bertahan tetapi juga semakin berkembang.

"Bezza adalah perintis bagi Perodua kerana ia merupakan model pertama yang direka bentuk dan dibangunkan sendiri oleh syarikat itu.

"Juga perlu ditekankan bahawa Bezza dihasilkan daripada 95 peratus bahagian komponen tempatan Malaysia. Hakikat ini sahaja jelas menunjukkan tentang kapasiti dan keupayaan Perodua," kata Mustapa dalam ucapannya semasa pelancaran  Bezza, di sini, Khamis.Beliau berkata Perodua telah membangunkan lebih 100 vendor tempatan untuk menyertai pembuatan bahagian dan komponen bagi memenuhi keperluannya dan empat daripada vendornya telah dilantik menjadi sebahagian daripada rantaian bekalan global Daihatsu.

Selain itu, katanya, sebagai sebuah Kenderaan Cekap Tenaga (EEV), Bezza penting kerana membangunkan Malaysia sebagai hab pembuatan EEV bagi rantau ini menjelang 2020 adalah satu daripada matlamat utama Dasar Automotif Negara.

Menurutnya, tumpuan kepada EEV juga bijak dari segi perniagaan kerana permintaan terhadap kenderaan seumpama itu semakin meningkat.

Tahun lepas, jualan EEV meningkat sebanyak 62 peratus kepada 200,260 unit daripada 122,897 unit pada 2014. 
Ini menyumbang kepada 33 peratus daripada nilai jumlah jualan keseluruhan industri bagi kenderaan penumpang.

"Peningkatan ketara jualan EEV itu adalah hasil daripada kejayaan model Perodua Axia yang terjual lebih 100,000 unit tahun lepas. Saya yakin Perodua Bezza akan menyumbang lagi kepada peningkatan jualan EEV di Malaysia," kata Mustapa.Pelancaran Perodua Bezza juga akan memberi manfaat kepada rakyat Malaysia dengan memberikan lebih banyak pilihan kepada pengguna dari segi kualiti premium, kereta mampu milik dalam pasaran dan peningkatan kapasiti pengeluaran Perodua.

Bagi meningkatkan kapasiti pengeluaran, bilangan kakitangan di kilang baharu Perodua di Rawang, Selangor, telah digandakan kepada lebih 2,000 pekerja.

Ketika ini, saiz keseluruhan ekosistem Perodua diunjurkan seramai 50,000 orang termasuk antara lainnya jurutera, pekerja kilang, vendor dan penjual.

Dalam ucapannya Mustapa juga menegaskan industri automotif Malaysia tidak boleh hanya sekadar berpuas hati dengan pasaran domestik.

"Saya yakin Perodua akan menyahut cabaran ini. Lagipun, ia telahpun mengeksport hampir 5,000 unit setahun ke pasaran seperti Sri Lanka, Indonesia, Fiji, Brunei dan Mauritius," katanya.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

Teknologi analitik data raya asas pelaksanaan inisiatif kerajaan masa depan – Saifuddin Nasution

PROGRAM Subsidi Petrol merupakan inisiatif kerajaan untuk meringankan beban isi rumah berpendapatan rendah melalui pengagihan semula subsidi petrol.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

Artikel Lain