KPD, Esscom Perlu Selektif Beri Permit Pengecualian Perintah Berkurung - Semasa | mStar

KPD, Esscom Perlu Selektif Beri Permit Pengecualian Perintah Berkurung

KOTA KINABALU: Pihak keselamatan khususnya Ketua Polis Daerah (KPD) dan Kawasan Keselamatan Khas Pantai Timur Sabah (Esscom) digesa lebih bersifat selektif dalam menentukan kawasan yang boleh diberikan permit untuk aktiviti perikanan semasa perintah berkurung dikuatkuasakan.

Setiausaha Majlis Permuafakatan Suluk Sabah (MPSS), Mohd Zaki Harry Susanto berkata perkara itu penting untuk mengurangkan risiko kejadian penculikan di kawasan perairan berkenaan.

"Permit pengecualian perintah berkurung tidak seharusnya dikeluarkan bagi kawasan yang terlalu dekat dengan sempadan Selatan Filipina atau kawasan yang terlalu berisiko kerana para nelayan boleh menjadi sasaran yang mudah kepada penjenayah rentas sempadan.

"Pihak KPD dan Esscom harus mengenal pasti kawasan paling berisiko dan tidak membenarkan sebarang aktiviti dijalankan di kawasan itu, terutamanya pada tempoh Perintah Berkurung sedang berjalan," katanya ketika dihubungi Bernama.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai kes penculikan tiga rakyat Indonesia di perairan Felda Sahabat, Lahad Datu ketika menjalankan aktiviti menangkap ikan pada 11.40 malam Sabtu lepas.

Kejadian penculikan itu berlaku di kawasan perintah berkurung dan kapal pukat tunda berkenaan mempunyai permit pengecualian perintah berkurung bagi tujuan aktiviti menangkap ikan di kawasan berkenaan.

Perintah berkurung yang berkuat kuasa dari 7 malam hingga 5 pagi, membabitkan kawasan perairan daerah Tawau, Semporna, Kunak, Lahad Datu, Kinabatangan, Sandakan dan Beluran.

Mengulas lanjut, Mohd Zaki berkata pihaknya mencadangkan agar pemberian permit pengecualian perintah berkurung hanya diberikan di kawasan yang tidak terlalu berisiko agar kejadian penculikan boleh ditangani.

"Selain itu kajian yang berterusan juga harus sentiasa dibuat untuk mengenal pasti kawasan yang mempunyai risiko yang tinggi," katanya.

Pada masa sama, Mohd Zaki berharap agar pengusaha industri penangkapan ikan laut sentiasa mengambil kira faktor keselamatan dan sentiasa mengambil langkah berjaga-jaga apabila diberikan permit untuk beroperasi pada waktu Perintah Berkurung.

"Keselamatan aset dan pekerja tidak harus diperjudikan. Jangan hanya berserah 'bulat-bulat' kepada khidmat maupun keberadaan pihak keselamatan semata-mata. Para majikan harus memainkan peranan dan memikul tanggungjawab secara bersama," katanya.

Esscom

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

DAP Mungkin Tangguh Pemilihan

Klik

default image

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

default image

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

Artikel Lain