MAIWP Nafi Kutip Zakat RM2.2 Bilion Pada 2013 - Semasa | mStar

MAIWP Nafi Kutip Zakat RM2.2 Bilion Pada 2013

- Gambar hiasan
KUALA LUMPUR: Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP) pada Rabu menafikan dakwaan sebuah akaun Facebook bahawa kutipan zakatnya bagi 2013 mencecah RM2.2 bilion.

MAIWP dalam satu kenyataan di sini menjelaskan, jumlah itu merupakan jumlah yang berjaya dikutip oleh Pusat Pungutan Zakat MAIWP (PPZ-MAIWP) sejak ditubuhkan pada 1991 sehingga 2013.

"Jumlah tersebut adalah jumlah yang telah berjaya dikutip dan kemudiannya diagihkan oleh MAIWP menerusi pelbagai program agihan zakat sepertimana dilaporkan dalam laporan tahunan yang dibentangkan di Parlimen," menurut kenyataan itu.

Suara Rakyat dalam akaun Facebooknya pada Rabu mendakwa sehingga kini tiada pengumuman mahupun laporan kutipan zakat bagi tahun 2014 dan 2015 yang dikeluarkan selain mempersoalkan 'ada sesuatu berlaku' pada kutipan zakat itu yang ingin disembunyikan daripada pengetahuan rakyat.

Menurut MAIWP, kutipan zakat di Wilayah Persekutuan dan juga laporan agihan perlu diaudit dan dibentangkan setiap tahun di Parlimen.

Bagi tahun 2014, laporan tahunan MAIWP telah dibentangkan di Parlimen pada Okt 2015 dan laporan boleh dimuat turun di www.maiwp.gov.my.

Manakala bagi tahun 2015, laporan tersebut kini dalam proses pengauditan oleh Jabatan Audit Negara (JAN).

"Untuk makluman laporan kewangan MAIWP telah mendapat sijil audit bersih daripada JAN selama sembilan tahun berturut-turut sejak 2006.

"MAIWP juga telah menerima penarafan tertinggi iaitu empat bintang bagi Indeks Akauntabiliti Pengurusan Kewangan bagi tiga tahun berturut-turut sejak 2011 hingga 2013," kata kenyataan itu.
MAIWP , PPZ , kutipan zakat

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

Teknologi analitik data raya asas pelaksanaan inisiatif kerajaan masa depan – Saifuddin Nasution

PROGRAM Subsidi Petrol merupakan inisiatif kerajaan untuk meringankan beban isi rumah berpendapatan rendah melalui pengagihan semula subsidi petrol.

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

default image

Populasi penduduk kunci utama PSKL2040

DBKL menekankan aspek populasi penduduk sebagai kriteria utama dalam merangka pelan pembangunan di ibu kota.

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

Artikel Lain