"Saya Tidak Pernah Salah Guna Kedudukan Demi Kepentingan Peribadi" - PM - Semasa | mStar

"Saya Tidak Pernah Salah Guna Kedudukan Demi Kepentingan Peribadi" - PM

Najib Tun Razak.

KUALA LUMPUR:  Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak menegaskan bahawa beliau tidak pernah menyalahguna kedudukannya untuk kepentingan peribadi.

Najib berkata, beliau tidak mengawal kuasa menteri, polis, pegawai Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dan Suruhanjaya Komunikasi Multimedia Malaysia (SKMM) dalam menjalankan tugas mereka.

Selain itu, Najib berkata, beliau juga tidak mengawal kuasa dan kewajipan Peguam Negara yang mendapati tiada kesalahan jenayah dilakukannya berhubung dakwaan ke atas SRC International dan dana politik bernilai RM2.6 bilion pada 26 Januari lalu.

Menurut Najib, beliau memegang jawatan sebagai pengerusi lembaga penasihat 1Malaysia Development Berhad (1MDB) pada setiap masa dan telah mengumumkan bahawa Ketua Audit Negara akan menjalankan audit ke atas 1MDB tetapi tidak bertanggungjawab terhadap pelantikan Pasukan Petugas Khas.

Beliau berkata demikian menerusi pernyataan pembelaan terhadap kes saman difailkan bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad dan dua yang lain terhadapnya kerana didakwa menyalahgunakan pejabat awam.

Dr Mahathir, bekas Naib Ketua Umno Bahagian Batu Kawan, Datuk Seri Khairuddin Abu Hassan dan bekas ahli Wanita Umno Langkawi, Anina Saadudin menuntut Najib supaya membayar ganti rugi berpanjangan sebanyak RM42 juta kepada kerajaan.

Di samping itu, Najib dalam pernyataan pembelaannya bertarikh 13 Jun yang disediakan kepada media pada Selasa berkata beliau tidak campur tangan dalam proses undang-undang.

"Saya tidak pernah menyalahgunakan kedudukan sebagai Perdana Menteri, Menteri Kewangan, Pengerusi BN (Barisan Nasional) dan Presiden Umno untuk meneruskan amalan rasuah seperti yang didakwa.

"Selaku Pengerusi BN dan Pengerusi Umno pula, saya tidak menjalankan tugas sebagai penjawat awam seperti yang didakwa defendan. Dengan itu, plaintif perlu membuktikan semua dakwaan yang dibuat mereka," katanya.

Berkaitan Dr Mahathir, Najib berkata, bekas perdana menteri itu mempunyai hak untuk menarik balik sokongan terhadap beliau dan berhak menyuarakan kritikan menerusi blog miliknya.

Najib berkata, polis berhak menyoal siasat Dr Mahathir sekiranya kesalahan berunsur fitnah dilakukan bekas perdana menteri itu.

Namun beliau berkata, tindakan itu bukan disebabkan dirinya.

Najib memfailkan pernyataan pembelaan itu di Pejabat Pendaftar Mahkamah Tinggi melalui peguamnya pada Isnin dan diserahkan kepada media pada Selasa.


Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

Artikel Lain