Aplikasi Mobil 'Rakyat Responz' Mudahkan Rakyat Salur Aduan, Cadangan - Semasa | mStar

Aplikasi Mobil 'Rakyat Responz' Mudahkan Rakyat Salur Aduan, Cadangan

Datuk Paul Low Seng Kuan

PUTRAJAYA: Biro Pengaduan Awam (BPA) pada Selasa memperkenalkan Rakyat Responz, satu aplikasi telefon pintar bagi memberi kemudahan kepada orang ramai menyalurkan aduan dan cadangan secara terus kepada agensi kerajaan.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Paul Low Seng Kuan berkata aplikasi ini merupakan platform terbaharu, selain Sistem Pengurusan Aduan Awam yang sedia ada, untuk memastikan semua aduan awam dapat diselesaikan dengan cekap, adil dan berkesan.

Beliau berkata aplikasi inovatif itu membolehkan respons masa nyata terhadap segala isu atau aduan yang disalurkan oleh rakyat.

"Selain aduan, orang ramai dapat juga mengemukakan pertanyaan, cadangan dan penghargaan kepada agensi kerajaan. Setiap kementerian, agensi dan jabatan ditetapkan sasaran tempoh masa 15 hari bagi menyelesaikan aduan yang dibuat.

Ini akan menjadi sebahagian Petunjuk Prestasi Utama mereka," katanya pada sidang media selepas melancarkan Rakyat Responz dan Seminar Pengurusan Aduan 2016 di sini.

Menurut Low, jaringan dan liputan 'Rakyat Responz' merangkumi semua kementerian, jabatan kerajaan Persekutuan, kerajaan negeri dan juga pihak berkuasa tempatan.

Katanya, orang ramai boleh memuat turun aplikasi mobil Rakyat Responz daripada pautan https://i.diawi.com/qQixQv sebelum diperluaskan ke App Store, Google Play dan Galeri Aplikasi Mudah Alih Kerajaan Malaysia (Gamma).

Dalam pada itu, beliau turut menyarankan orang ramai mengambil peluang untuk memuat turun aplikasi ini yang sangat berguna kepada mereka yang hendak menyalurkan aduan, pertanyaan, cadangan atau penghargaan kepada kerajaan.

Sementara itu, Ketua Pengarah BPA Datuk Harjeet Singh berkata sepanjang 2015, BPA telah menerima sejumlah 6,388 aduan dan daripada jumlah itu, 3,892 aduan (60.9 peratus) adalah terhadap kementerian, jabatan Kerajaan Persekutuan dan agensi.

"Manakala, 2,496 aduan (39.1 peratus) adalah mengenai agensi kerajaan negeri dan pihak berkuasa tempatan. Semua aduan akan diselesaikan dalam tempoh masa 15 hari kecuali aduan kompleks dan isu-isu tanah yang akan mengambil masa yang lama," katanya.

Antara aduan rakyat sepanjang tempoh 2015 ialah 39.9 peratus mengenai kelewatan atau tiada tindakan, kegagalan penguatkuasaan (14.7 peratus), kegagalan mengikut prosedur yang ditetapkan (13.1 peratus) serta kualiti perkhidmatan yang tidak memuaskan termasuk kaunter dan telefon (9.7 peratus).

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

Artikel Lain