Larry Sng Berundur Kerana Tidak Cukup Dana Untuk Kempen - Semasa | mStar

Larry Sng Berundur Kerana Tidak Cukup Dana Untuk Kempen

Larry Sng
PETALING JAYA: Beberapa hari selepas peletakan jawatan yang tidak dijangka, Pengasas Parti Pekerja Sarawak (SWP) Larry Sng telah 'bersuara' mengenai sebab keputusan itu dibuat.

Dalam tulisan di Facebook pada Sabtu, Sng berkata beliau 'kekurangan dana' berbanding Barisan Nasional (BN) di kerusi yang beliau berhasrat untuk bertanding, Bukit Goram.

"Bukti Goram adalah satu-satunya kerusi berbahaya untuk PBB. Mereka akan melakukan apa sahaja yang mereka boleh untuk memenanginya.

"Jadi untuk bertanding, saya percaya saya mempunyai peluang yang agak baik untuk menang tetapi bajet saya untuk memenangi pilihan raya meningkat tiga kali ganda dan saya masih kekurangan dana," katanya.

Sng mendakwa BN mempunyai lebih daripada cukup dana untuk rumah-rumah panjang, yang merupakan majoriti pengundi.

"Medan pertempuran sebenar bukan kawasan bandar, tetapi di rumah-rumah panjang kerana 80 peratus daripada pengundi tinggal di sana," kata beliau sambil menambah bertanding kerusi itu juga bermakna meletakkan dirinya dalam bebanan hutang yang tinggi.

"Melihat kepada dana yang telah dikumpul ia akan menyebabkan saya menanggung hutang yang tinggi dan jika saya dipilih akan membuatkan lima tahun akan datang sukar untuk saya memberi perkhidmatan kepada rakyat.

"Saya tidak mahu hanya dipanggil 'YB', saya ingin melakukan sesuatu untuk komuniti saya," katanya.

Walaupun beliau juga mempunyai sebab-sebab peribadi, Sng berkata beliau bukan seorang yang mementingkan diri.

"Secara peribadi, saya kecewa, tetapi saya sedar sekarang bahawa beberapa keputusan dalam hidup adalah sukar tetapi perlu," katanya.

Pada Rabu, Sng mengumumkan peletakan jawatannya dan berkata beliau tidak akan bertanding sebagai calon dalam pilihan raya negeri, dan bahawa semua keputusan parti akan dibuat oleh  Setiausaha Agung SWP Munan Laja.

Sng sebelum ini telah bersama Parti Rakyat Sarawak (PRS), tetapi telah bertelagah dengan Presiden Tan Sri James Masing pada tahun 2006.

Beliau kemudiannya telah digugurkan daripada bertanding dalam pilihan raya negeri 2011.
Larry Sng , SWP , Bukit Goram

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Empat Kawasan Catat IPU Tidak Sihat

Artikel Berkaitan

Artikel Lain

Real Madrid menabung awal demi Mbappe