Laporan Negara Hak Asasi Manusia 2015 Mengenai Malaysia 'Tidak Berasas' - Wisma Putra - Semasa | mStar

Laporan Negara Hak Asasi Manusia 2015 Mengenai Malaysia 'Tidak Berasas' - Wisma Putra

KUALA LUMPUR: Kerajaan pada Jumaat menjelaskan Laporan Negara Hak Asasi Manusia 2015 mengenai Malaysia yang dikeluarkan Jabatan Negara Amerika Syarikat adalah berdasarkan maklumat yang tidak berasas.

Malah, menurut Wisma Putra, sebahagian besar laporan bergantung pada sumber-sumber yang objektivitinya boleh dipersoalkan.

Wisma Putra dalam kenyataannya berkata kerajaan kesal dakwaan yang terkandung dalam laporan berkenaan bersifat selektif dalam memberi gambaran yang negatif terhadap kerajaan Malaysia, serta tidak mengambil kira usaha melindungi hak asasi manusia.

"Laporan tidak berasas Amerika Syarikat ini disediakan tanpa melibatkan konsultasi rasmi dengan kerajaan, walaupun Malaysia dan Amerika Syarikat mempunyai hubungan dua hala yang baik.

"Malangnya, pendekatan berat sebelah yang diambil Amerika Syarikat menolak pemahaman sebenar yang seimbang mengenai fakta bagi kes serta dakwaan yang dinyatakan dalam laporan berkenaan," kata kenyataan itu

Wisma Putra merujuk kepada Laporan Negara Hak Asasi Manusia 2015 mengenai Malaysia, yang dikeluarkan Jabatan Negara Amerika Syarikat sebagai sebahagian daripada Laporan Tahunan Hak Asasi Manusia Negara-Negara, yang merangkumi 195 negara dan wilayah.

"Laporan itu juga jelas mencerminkan penilaian Amerika Syarikat yang berat sebelah berhubung perspektif kerajaan serta mengabaikan komitmen dan usaha kerajaan Malaysia berkaitan amalan hak asasi manusia di Malaysia.

"Amerika Syarikat terus mengabaikan hak kedaulatan Malaysia dalam menentukan hal ehwal dalamannya, yang mengambil kira keadaan sedia ada dan ancaman kepada masyarakatnya serta tanggungjawab kerajaan untuk melindungi keselamatan negara dan mengekalkan keamanan dan ketenteraman di negara ini," kata kenyataan itu.

Wisma Putra turut menegaskan bahawa Malaysia amat menghargai hubungan dua hala yang progresif dan dinamik dengan Amerika Syarikat dan percaya hubungan berkenaan mampu diperkukuhkan lagi sekiranya Amerika Syarikat memahami dengan jelas isu-domestik di Malaysia.

"Kerajaan Malaysia terus komited dalam memastikan kenikmatan kebebasan hak asasi seperti yang dijamin dalam Perlembagaan Persekutuan.

"Malaysia akan terus mengambil langkah yang sewajarnya bagi memastikan setiap rakyat menikmati kebebasan hak asasi tanpa menjejaskan hak orang lain atau ancaman kepada keselamatan dan kestabilan negara," kata kenyataan itu.

Artikel Sebelum

Hannah Yeoh Dihalang Masuk Sarawak

Klik

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

Artikel Lain

Zidane dedah buat kesilapan besar musim ini