Peruntukan RM50 Juta Bina Jalan Raya Nanga Ngungun-Nanga Jagau - PM - Semasa | mStar

Peruntukan RM50 Juta Bina Jalan Raya Nanga Ngungun-Nanga Jagau - PM

Najib beramah mesra dengan penduduk setempat ketika melakukan tinjauan mesra di Taman Muhibbah, sempena lawatan rasmi ke Sibu dan Kapit pada Ahad. -fotoBERNAMA

KANOWIT: Perdana Menteri Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak pada Ahad meluluskan peruntukan RM50 juta bagi pembinaan jalan raya dari Nanga Ngungun ke Nanga Jagau sepanjang 22 kilometer.

Beliau mengumumkan demikian semasa membuat tinjauan mesra ke Rumah Taboh di Skim Penempatan Semula Rascom di Nanga Ngungun di sini.

"Kerajaan amat komited di dalam menyediakan pembangunan untuk rakyat khas sekali di luar bandar.

"Kedatangan saya ke sini hari ini adalah untuk melihat apa yang kita boleh lakukan sebagai kerajaan," katanya.

Sebagai Perdana Menteri, katanya beliau berazam memajukan kawasan-kawasan yang masih mundur di negara ini dan mahu rakyat tahu yang  kerajaan prihatin dengan keadaan mereka.

Najib juga meminta penduduk skim penempatan itu supaya tidak mendengar hasutan pembangkang, yang hanya tahu memainkan sesetengah isu dan menyemai kebencian dalam kalangan rakyat terhadap kerajaan.

"Dasar yang dilaksanakan kerajaan adalah berbentuk inklusif dan hanya kerajaan mampu mengubah nasib penduduk di luar bandar," jelas beliau.

Pembinaan jalan raya itu kelak membolehkan penduduk dari Ulu Ngemah yang dipindahkan ke Skim Penempatan Semula Rascom di Nanga Ngungun kembali ke kampung asal mereka untuk mengerjakan tanah-tanah yang telah ditinggalkan.

Jalan raya itu juga akan membawa pembangunan kepada kira-kira 5,000 penduduk Skim Penempatan Semula Rascom di Nanga Ngungun dan Nanga Jagau.

Penubuhan Rascom atau Rajang Area Security Command dilaksanakan oleh Tun Razak pada 25 Mac 1972 untuk memerangi pengganas komunis.

Kawasan-kawasan penempatan semula yang ditubuhkan melibatkan Nanga Sekuau, Nanga Ngungun dan Nanga Jagau, di samping di kawasan lebih kecil iaitu Nanga Dap dan Rantau Panjai.

Penghuni rumah panjang yang terletak di kawasan pedalaman dikumpulkan dan dipindahkan ke penempatan baharu yang dilengkapi pos keselamatan, rumah panjang baru, klinik kesihatan dan sekolah.

Program Rascom yang dihentikan secara rasminya pada 9 November 1994, bagaimanapun tidak memberi peluang pembangunan ekonomi kepada penduduk yang dipindahkan itu kerana tiada tanah untuk bertani.

Sebelum ini, mereka merayu kerajaan supaya menyediakan jalan perhubungan bagi membolehkan mereka berulang-alik ke kampung asal mereka dari Nanga Ngungun, yang mengambil masa tujuh hingga 12 jam menggunakan perahu. - BERNAMAperuntukan , jalan raya , Sarawak

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.