Tindakan Terhadap Individu Lakukan Pembakaran - Jabatan Perhutanan Perak - Semasa | mStar

Tindakan Terhadap Individu Lakukan Pembakaran - Jabatan Perhutanan Perak

Gambar Hiasan

IPOH: Jabatan Perhutanan Perak tidak akan teragak-agak mengenakan tindakan terhadap individu yang melakukan kegiatan pembakaran serta pencerobohan secara haram di kawasan hutan simpan di negeri ini.

Timbalan Pengarah (Pembangunan) negeri Perak Dr Mohd Hizamri Mohd Yasin berkata tindakan perlu diambil bagi mengekang kegiatan berkenaan daripada berleluasa sehingga boleh memusnahkan khazanah sumber hutan di negeri ini.

Beliau berkata individu yang didapati terlibat boleh didakwa di bawah Seksyen 32 Akta Perhutanan Negara 1984 yang jika sabit kesalahan boleh didenda maksimum RM50,000 atau penjara maksimum lima tahun.

"Kedua-dua kegiatan ini berlaku adalah disebabkan individu yang ingin memulakan aktiviti pertanian secara haram. Oleh yang demikian, Jabatan Perhutanan Perak sentiasa melakukan pemantauan sebagai langkah berjaga-jaga kerana ia boleh mengundang kebakaran hutan yang serius," katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas mengedarkan anak pokok karas kepada pengguna lebuh raya anjuran Jabatan Perhutanan Perak dengan kerjasama Projek Lebuhraya Usahasama Berhad (PLUS Berhad) di Plaza Tol Ipoh Selatan di sini, Isnin.

Sehubungan itu, Mohd Hizamri berkata pihaknya meminta kerjasama semua lapisan masyarakat untuk melaporkan kepada mana-mana pejabat jabatan itu yang berhampiran jika terdapat sebarang kejadian pencerobohan atau kebakaran hutan. 

Dalam pada itu, beliau berkata pada masa kini, Perak mempunyai kawasan hutan simpan kekal seluas 999,488,29 hektar atau 47.54 peratus daripada keluasan negeri ini.

"Jumlah ini meletakkan Perak sebagai negeri yang mempunyai litupan hutan simpan kekal tertinggi di Semenanjung Malaysia berdasarkan perbandingan keluasan negeri.

"Selain itu, Jabatan Perhutanan Perak mengambil peranan melindungi sumber air sungai yang menjadi punca bekalan air mentah dengan mewartakan seluas 159,866 hektar hutan tadahan air dalam hutan simpanan kekal di negeri ini," katanya.

Pada majlis itu, sebanyak 500 anak pokok karas atau nama saintifiknya 'aquilaria malaccensis' telah diagihkan kepada pengguna lebuh raya yang melalui plaza tol berkenaan bersempena Sambutan Hari Hutan Antarabangsa 2016.

Program tanggungjawab sosial korporat itu bertujuan untuk menggalakkan masyarakat menanam anak pokok di halaman rumah sendiri bagi menyemai rasa cinta terhadap alam sekitar dan menghargai pokok yang ditanam itu. -- Bernama


Artikel Sebelum

Klik

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

Penerima sulung Anugerah Ikon Pesara sebak imbau saat bersama kanak-kanak disleksia – “Persaraan berbaloi... ada jadi pilot, arkitek dan peguam”

KARNIVAL Rasa Sayang (KRS) 2019 anjuran KWAP membuka mata bakal pesara dan pesara untuk bergiat aktif selepas persaraan.

Artikel Lain