Pengunjung Zoo Turun Mendadak Akibat Cuaca Panas - Semasa | mStar

Pengunjung Zoo Turun Mendadak Akibat Cuaca Panas

KUALA LUMPUR: Walaupun haiwan di Zoo Negara berada dalam keadaan 'hidrat' dan sihat, jumlah pengunjungnya mencatatkan penurunan yang mendadak ketika musim panas.

Pengarah Pusat Pemuliharaan Panda Gergasi dan perkhidmatan veterinar Persatuan Zoologi Malaysia, Dr Mat Naim Ramli berkata, terdapat penurunan ketara dalam bilangan pengunjung walaupun ketika musim cuti sekolah pada bulan Mac.

Pada Januari, zoo mencatat seramai 30,000 pelawat (turun daripada 39,000 dalam tempoh yang sama pada 2014), manakala pada bulan Februari, ia mempunyai 52,000 pelawat (turun dari 63,000 pada bulan Februari 2014).

Tambah Dr Mat Naim, beliau bimbang keadaan cuaca panas yang berterusan boleh menyebabkan penurunan jumlah pengunjung yang lebih rendah sama seperti ketika negara dilanda jerebu berpanjangangan tahun lalu.

"Tahun lepas mencatatkan jumlah penurunan pengunjung yang terburuk sejak 20 tahun yang lalu, walaupun pameran panda mula membawa orang ramai kembali ke zoo," kata Dr Mat Naim.

Apabila pameran panda pertama kali dibuka, jumlah pengunjung tahunan melonjak daripada sekitar 600,000 pada tahun 2013 kepada 780,000 pada 2014.

Tetapi pada tahun lepas, bilangannya menurun kepada hanya 535,000 orang.

"Syukurlah tiada kematian haiwan yang disebabkan oleh strok haba," kata beliau sambil menambah kebanyakan haiwan boleh bertolak ansur dengan suhu yang lebih tinggi daripada manusia.

Pihak zoo itu juga mengambil langkah berjaga-jaga seperti menyediakan lebih banyak tempat perlindungan, air minuman, dan makanan tambahan untuk menurunkan tekanan haiwan.

Zoo Negara , Strok Haba

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

Artikel Lain