Pengunjung Zoo Turun Mendadak Akibat Cuaca Panas - Semasa | mStar

Pengunjung Zoo Turun Mendadak Akibat Cuaca Panas

KUALA LUMPUR: Walaupun haiwan di Zoo Negara berada dalam keadaan 'hidrat' dan sihat, jumlah pengunjungnya mencatatkan penurunan yang mendadak ketika musim panas.

Pengarah Pusat Pemuliharaan Panda Gergasi dan perkhidmatan veterinar Persatuan Zoologi Malaysia, Dr Mat Naim Ramli berkata, terdapat penurunan ketara dalam bilangan pengunjung walaupun ketika musim cuti sekolah pada bulan Mac.

Pada Januari, zoo mencatat seramai 30,000 pelawat (turun daripada 39,000 dalam tempoh yang sama pada 2014), manakala pada bulan Februari, ia mempunyai 52,000 pelawat (turun dari 63,000 pada bulan Februari 2014).

Tambah Dr Mat Naim, beliau bimbang keadaan cuaca panas yang berterusan boleh menyebabkan penurunan jumlah pengunjung yang lebih rendah sama seperti ketika negara dilanda jerebu berpanjangangan tahun lalu.

"Tahun lepas mencatatkan jumlah penurunan pengunjung yang terburuk sejak 20 tahun yang lalu, walaupun pameran panda mula membawa orang ramai kembali ke zoo," kata Dr Mat Naim.

Apabila pameran panda pertama kali dibuka, jumlah pengunjung tahunan melonjak daripada sekitar 600,000 pada tahun 2013 kepada 780,000 pada 2014.

Tetapi pada tahun lepas, bilangannya menurun kepada hanya 535,000 orang.

"Syukurlah tiada kematian haiwan yang disebabkan oleh strok haba," kata beliau sambil menambah kebanyakan haiwan boleh bertolak ansur dengan suhu yang lebih tinggi daripada manusia.

Pihak zoo itu juga mengambil langkah berjaga-jaga seperti menyediakan lebih banyak tempat perlindungan, air minuman, dan makanan tambahan untuk menurunkan tekanan haiwan.

Zoo Negara , Strok Haba

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

Cekap tangani isu sekolah daif, Kementerian Pendidikan sasar selesai tiga tahun lagi

KEMENTERIAN Pendidikan sedang bekerja keras dalam usaha membaiki dan membina semula sekolah yang dalam keadaan daif di seluruh negara.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

Artikel Lain