Lebih Banyak Aduan Kes Salah Guna Media Sosial Diterima SKMM - Semasa | mStar

Lebih Banyak Aduan Kes Salah Guna Media Sosial Diterima SKMM

- Gambar hiasan
ALOR GAJAH: Sebanyak 34 aduan diterima Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) dari tahun 2015 sehingga 4 Februari lepas di bawah Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 mengenai penyalahgunaan perkhidmatan komunikasi dan media sosial.

Timbalan Menteri Komunikasi dan Multimedia Datuk Jailani Johari berkata daripada jumlah itu sebanyak 18 kes telah didakwa manakala 12 kes masih dalam siasatan.

"Apa yang penting sekarang ini, kita teruskan sesi kesedaran untuk  memperingatkan masyarakat di luar sana bahawa kita mengakses internet untuk  dapatkan maklumat dan pada masa sama kita harus berhati-hati menggunakan kaedah internet tersebut.

"Jadi konsep kendiri penting dan ia harus bermula dari rumah, sebagai ibu bapa kita harus mendisiplinkan mereka dan sebagai cikgu di luar sana harus memantau para murid," katanya pada sidang akhbar selepas merasmikan Program Wacana Media Sosial: Viral16 di Dewan Taming Sari, Universiti Teknologi Mara (UiTM) Kampus Alor Gajah, Lendu, di sini Selasa.

Turut hadir Exco Komunikasi dan Koperasi, Datuk Latiff Tamby Chik; Rektor UiTM Melaka, Prof Madya Dr Mohd Adnan Hashim; Pengerusi Forum Pengguna Komunikasi dan Multimedia Malaysia (CFM), Megat Ishak Ma'amunor.

Di bawah seksyen itu, apabila seseorang disabitkan kesalahan, dia boleh didenda maksimum RM50,000 atau penjara tidak melebihi satu tahun atau kedua-duanya.

Dalam perkembangan lain, kementerian bercadang mengkaji keperluan  mendaftarkan semua portal berita dalam talian bagi mengekang penyebaran  maklumat palsu atau berita tidak sahih melalui internet.

Beliau berkata setakat ini tiada akta yang diwujudkan berkaitan keperluan  mendaftarkan portal dalam talian di negara ini.

"Sekarang ini kebanyakan portal berita dalam talian sering menimbulkan isu atau mengubah fakta demi menghasilkan berita sensasi yang digemari para  pembaca," katanya.

"Jadi jika ada pendaftaran seperti ini, maka isu-isu yang sering  diperkatakan dan tidak jelas kesahihannya mungkin mereka akan lebih  berhati-hati," kata Jailani.

Terdahulu Mohd Adnan berkata program Viral16 yang pertama kali dianjurkan itu bertujuan meneliti isu dihadapi pengguna media sosial selain meningkatkan pemahaman dalam fenomena viral di negara ini.

Beliau berkata melalui program itu, ia dapat membantu mewujudkan platform bagi perbincangan dan perkongsian idea tentang isu viral yang sebahagian besarnya melibatkan golongan belia sebagai kumpulan demografik pengguna terbesar media sosial.

media sosial , SKMM , Datuk Jailani Johari

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

Teknologi analitik data raya asas pelaksanaan inisiatif kerajaan masa depan – Saifuddin Nasution

PROGRAM Subsidi Petrol merupakan inisiatif kerajaan untuk meringankan beban isi rumah berpendapatan rendah melalui pengagihan semula subsidi petrol.

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

Artikel Lain

Nelayan temui duit dalam perut ikan