Dr M Pencetus Dan Pemusnah Wawasan 2020 - Semasa | mStar

Dr M Pencetus Dan Pemusnah Wawasan 2020

Tun Musa Hitam
PETALING JAYA: Bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad adalah pencetus dan juga pemusnah Wawasan 2020, menurut Tun Musa Hitam.

Musa yang memegang jawatan timbalan perdana menteri dari tahun 1981 hingga 1986 berkata bekas ketuanya itu sendiri telah memadam impian itu apabila memilih untuk menyingkirkan pemimpin berpotensi, sebaliknya melatih pengikut-pengikut.


"Pengikut-pengikut itu akhirnya mengambil alih kepimpinan negara selepas beliau melepaskan jawatannya.

"Ironinya wawasan Dr Mahathir kini dilihat akan gagal kerana Dr Mahathir sendiri.

"Sebijak-bijak dirinya, beliau lupa bahawa untuk berjaya, beliau perlu melatih pemimpin di semua peringkat, tetapi yang paling penting, pemimpin politik.

"Rekod kepimpinan peribadi beliau menunjukkan bahawa beliau menjauhkan semua pemimpin berpotensi dan mengekalkan serta melatih pengikut! Sebahagian besar pengikut-pengikut yang dilatih telah mengambil alih kepimpinan negara," kata Musa pada Sabtu.

Beliau berkata demikian pada satu majlis khas memperingati ulang tahun ke-113 Perdana Menteri pertama negara, Tunku Abdul Rahman, yang dianjurkan oleh  Institut Demokrasi dan Hal Ehwal Ekonomi (Ideas).

Musa berkata Malaysia berada dalam keadaan semasa kerana kegagalan kepimpinan, sambil menambah pengikut-pengikut Dr Mahathir telah dipersiapkan dalam tempoh 22 tahun pentadbiran beliau.

"Pengikut-pengikut terlatih ini berdedikasi dan setia kepada sesiapa yang duduk di bahagian paling atas. Mereka perlu, untuk terus kekal.

"Bagi saya impian 2020 itu seolah-olah jatuh sedikit demi sedikit tetapi dengan kadar kelajuan membimbangkan. Dengan apa yang berlaku, saya kini yakin kita tidak akan mencapai matlamat Wawasan 2020," katanya.

Wawasan 2020 telah diperkenalkan oleh Dr Mahathir pada tahun 1991,  sebagai satu matlamat bagi Malaysia untuk mencapai status negara maju menjelang 2020.

Matlamatnya itu juga menjadi matlamat utama penggantinya, termasuk Perdana Menteri sekarang, Datuk Seri Najib Tun Razak.

Dr Mahathir, pengkritik kuat Najib bagaimanapun mendakwa tahun lepas bahawa pentadbiran sekarang tidak akan berjaya untuk mencapai Wawasan 2020.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

Teknologi analitik data raya asas pelaksanaan inisiatif kerajaan masa depan – Saifuddin Nasution

PROGRAM Subsidi Petrol merupakan inisiatif kerajaan untuk meringankan beban isi rumah berpendapatan rendah melalui pengagihan semula subsidi petrol.

Artikel Lain

BN kekalkan kerusi Parlimen Kimanis