Kanser Dijangka Pembunuh Utama 2025, Tambah Baik Pelan Tindakan - Semasa | mStar

Kanser Dijangka Pembunuh Utama 2025, Tambah Baik Pelan Tindakan

PETALING JAYA: Kanser merupakan pembunuh utama dan dijangka menjadi pembunuh lebih besar dengan peningkatan 54 peratus bagi kes baharu menjelang 2025 sekiranya ia tidak ditangani. 

Antara masalah lain ialah Malaysia tidak mempunyai pakar onkologi yang cukup untuk merawat bilangan pesakit kanser yang semakin meningkat.

Kerajaan kini serius mengemaskini dan menambah baik pelan tindakan kawalan kanser nasional untuk strategi pertempuran lebih baik terhadap kanser, penyakit yang turut disebabkan oleh amalan gaya hidup yang semakin tidak sihat dan pilihan pemakanan tidak baik.

Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr S. Subramaniam berkata, Malaysia mempunyai rancangan negara untuk mengawal kanser sejak 2008 tetapi tempohnya hanya sehingga 2015.

"Kami akan mengemas kini dan meneruskan rancangan untuk menangani lagi kanser di negara ini," katanya dalam temuramah.

Kementerian itu telah mula mengukuhkan pelan dengan berunding bersama pihak berkepentingan, termasuk pertubuhan bukan kerajaan untuk mendapatkan pandangan mereka mengenai rancangan itu, bagi tempoh sehingga 2020.

Rangka tindakan kawalan kanser negara diperkenalkan pada 2008, antara lain membawa kepada penubuhan Institut Kanser Negara pada 2013.


Antara keutamaan dalam pelan sebelum ini ialah pengesanan awal, membangunkan modal insan, menyediakan akses rawatan dan pengenalan standard dan kod amalan pengurusan kanser negara.

Mengenai jumlah pakar onkologi di negara ini yang tidak mencukupi pada masa ini, Dr Subramaniam berkata, langkah itu sedang diambil dengan melatih lebih ramai pakar. Beliau berkata: "Program ini sedang dilaksanakan."

Jika tiada sebarang usaha berhubung perkara ini, bilangan kes kanser baharu di Malaysia dijangka meningkat 54 peratus daripada 37,000 pada 2012 kepada 56.932 pada 2025.

Ia berdasarkan kepada unjuran dari Globocan, Agensi Antarabangsa Penyelidikan Kanser bagi Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO).

Dilaporkan kira-kira 90,000 kepada 100,000 orang di Malaysia yang berjuang melawan kanser pada satu-satu masa, dengan lebih banyak kes tidak berdaftar setiap tahun.

Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah berkata, usaha untuk menambah bilangan pakar onkologi adalah sebahagian daripada pelan tindakan itu.

kanser

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

Artikel Lain