Mesyuarat Khas Dewan Rakyat Lulus Usul TPPA - Semasa | mStar

Mesyuarat Khas Dewan Rakyat Lulus Usul TPPA

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, timbalannya, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi mengucapkan tahniah kepada Mustapa selepas Dewan Rakyat meluluskan TPPA, Rabu.

KUALA LUMPUR: Mesyuarat khas Dewan Rakyat meluluskan usul mempersetujui penglibatan Malaysia dalam Perjanjian Perkongsian Trans-Pasifik (TPPA), sekaligus meletak negara selangkah ke hadapan untuk menandatangani dan meratifikasi perjanjian kompetitif itu.

Usul itu diluluskan melalui undi belah bahagian yang menyaksikan 127 anggota Dewan Rakyat menyokong manakala 84 lagi menolak.

Seramai 24 anggota Parlimen membahaskan usul itu yang dikemukakan oleh Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Datuk Seri Mustapa Mohamed semalam.

Usul itu antara lain mencadangkan Dewan Rakyat mempersetujui penglibatan Malaysia dalam TPPA yang akan memperkukuhkan daya saing Malaysia di peringkat serantau dan global.

Susulan keputusan itu, Dewan Rakyat menyokong keputusan kerajaan bagi Malaysia menjadi sebahagian negara anggota TPPA selepas rundingan perjanjian itu dimuktamadkan pada 5 Oktober 2015 di Atlanta, Amerika Syarikat, selepas lebih lima tahun berunding.

Mustapa ketika menggulung perbahasan usul itu berkata TPPA bukan perjanjian perdagangan yang dirangka oleh Amerika Syarikat semata-mata, sebaliknya Malaysia turut mengambil bahagian dalam merangka draf perjanjian antarabangsa itu di samping 11 negara lain. 

Antaranya bagi Bab 6, 21, dan 24 yang berkaitan dengan kerjasama dan bina upaya mengenai perusahaan kecil dan sederhana, pembangunan, dan bab-bab yang penting lain yang tidak terdapat dalam mana-mana perjanjian perdagangan. 

"Sehubungan itu, pandangan bahawa Malaysia mengguna pakai template Amerika Syarikat adalah tidak benar," tegas beliau. 

Mustapa turut menegaskan Malaysia tidak akan dipengaruhi oleh sistem kapitalis sekiranya menandatangani TPPA dan ia juga tidak akan mengubah sistem ekonomi negara yang mengamalkan ekonomi campuran. 

Beliau juga menjelaskan bahawa perbincangan mengenai TPPA bukan dibuat secara 'one man show' sebaliknya melibatkan banyak pihak, selain lebih 40 kali dibawa ke Kabinet untuk dibincangkan dalam tempoh lima tahun.

Selain Mustapa, lima menteri lain yang terlibat sama dalam pelaksanaan perjanjian TPPA turut menggulung perbahasan usul bagi kementerian masing-masing.

Mereka ialah Menteri Sumber Manusia Datuk Richard Riot Jaem, Menteri Sumber Asli dan Alam Sekitar Datuk Seri Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar, Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr S Subramaniam dan dua Menteri di Jabatan Perdana Menteri iaitu Datuk Seri Abdul Wahid Omar dan Nancy Shukri. 

Riot dalam penggulungannya berkata sebanyak lapan undang-undang perburuhan di bawah kementerian itu perlu dipinda selepas Malaysia menandatangani TPPA. 

Ini termasuk Akta Kesatuan Sekerja 1959 (Akta 262) yang akan membolehkan pekerja-pekerja warga asing memegang jawatan dalam kesatuan sekerja dengan syarat-syarat tertentu. 

Wan Junaidi pula berkata satu jawatankuasa kebangsaan bagi memantau dan melaksanakan bab alam sekitar dalam perjanjian TPPA akan diwujudkan selaras dengan pelaksanaan komitmen alam sekitar dalam perjanjian itu. 

"Tujuan penubuhan jawatankuasa ini adalah untuk membincangkan isu pelaksanaan komitmen-komitmen bab alam sekitar di bawah TPPA termasuk semua Perjanjian Perdagangan Bebas (FTA) yang lain," katanya.

TPPA , Dewan Rakyat , Parlimen , Mustapa Mohamed

Artikel Sebelum

SPRM Nafi Tolak Keputusan Peguam Negara

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

Artikel Lain

Bapa Wan Azizah meninggal dunia