Bekalan Barangan Basah Semasa Tahun Baharu Cina Mencukupi - Peniaga - Semasa | mStar

Bekalan Barangan Basah Semasa Tahun Baharu Cina Mencukupi - Peniaga

KUALA LUMPUR: Peniaga barangan basah di beberapa pasar borong di ibu kota yakin bekalan barangan basah tidak akan terjejas semasa sambutan Tahun Baharu Cina bulan depan.

Tinjauan Bernama di beberapa pasar basah di sekitar Kuala Lumpur mendapati harga barang basah juga masih terkawal walaupun permintaannya kini agak tinggi.

Peniaga ikan di Pasar Sentul yang mahu dikenali sebagai Zainol, berkata setakat hari ini, harga ikan yang dijualnya masih berpatutan.

"Harga barang tertentu biasanya ditentukan kerajaan menerusi skim kawalan harga musim perayaan dan kita mematuhinya," katanya.

Peniaga sayur-sayuran, Ng You Loy, 52, berkata bekalan sayuran di gerai jualannya juga mencukupi bagi perayaan Tahun Baharu Cina tidak lama lagi.

"Setiap tahun pembekal akan sediakan bekalan yang secukupnya dan tawaran harga yang akan diberi kepada pembeli juga masih dalam lingkungan harga kawalan.

Saya tak pernah naikkan harga sesuka hati," katanya yang sudah berniaga lebih sembilan tahun di pasar borong berkenaan.

R.Lechumie, 54, peniaga sayur di Pasar Borong Selayang, berkata dia memastikan bekalan jualannya mencukupi sehingga perayaan Tahun Baharu Cina nanti.

"Saya dan pembekal sudah terbiasa dengan 'panic attack' daripada pelanggan tidak kira latar belakang bila tiba musim perayaan untuk membeli barang keperluan seperti timun, kacang panjang, kubis dan cili merah.

"Bagaimanapun harga barang keperluan ini tidak menentu kerana dipengaruhi faktor seperti iklim, kesegaran dan harga yang ditawarkan pembekal," katanya.

Seorang pembekal ayam segar, Zubir Mustapha, 33, memberi jaminan bahawa bekalan bagi perayaan Tahun Baharu Cina mencukupi.

"Permintaan ayam dan itik biasanya akan meningkat sedikit berbanding hari biasa tetapi masih terkawal," katanya yang menghantar bekalannya kepada beberapa pasar borong besar di sekitar ibu negara.-- Bernama

Tahun Baharu Cina , Pasar Sentul

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

Artikel Lain