Pengganas Sudah Dipulihkan Bagi Deradikalisasi Ekstremis Di Bawah Pota - TPM - Semasa | mStar

Pengganas Sudah Dipulihkan Bagi Deradikalisasi Ekstremis Di Bawah Pota - TPM

Ahmad Zahid Hamidi.

KUALA LUMPUR: Malaysia menggunakan pengganas yang sudah berjaya dipulihkan sebagai contoh dan teladan baik dalam kaedah untuk proses  deradikalisasi ekstremis, yang ditahan di bawah Akta Pencegahan Keganasan (Pota) 2015.

Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata kaedah itu merupakan satu daripada empat bahagian dalam modul negara bagi program deradikalisasi dan pemulihan.

"Bekas pengganas atau individu yang sudah berjaya dipulihkan boleh menjadi contoh baik dan mampu memujuk bekas rakan seperjuangan untuk meninggalkan perjuangan mereka yang telah disalah tafsir.

"Mereka juga lebih berwibawa untuk menunjukkan mana-mana fakta penting berkaitan radikalisme yang telah disalah tafsir dan diselewengkan," katanya semasa menyampaikan kenyataan peringkat menteri berhubung Dasar Deradikalisasi antara negara-negara peserta pada Persidangan Antarabangsa Deradikalisasi dan Memerangi Ekstremisme Keganasan 2016 (IDC 2016) di sini Isnin.

Tiga lagi bahagian dalam program itu ialah pembabitan ulama yang mempunyai pengaruh lebih baik ke atas masyarakat setempat; pembabitan anggota keluarga kerana ia amat efektif dari segi psikologi dan kerohanian; dan pembabitan badan bukan kerajaan (NGO) yang amat penting untuk mewujudkan kesedaran dalam kalangan masyarakat tentang akibat negatif keganasan.

Pota , Ahmad Zahid Hamidi

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

TPM Lancar Dasar KDN

Artikel Lain

Real Madrid menabung awal demi Mbappe