Kementerian Sangkal Dakwaan Tak Peduli Perlombongan Bauksit Di Pahang - Semasa | mStar

Kementerian Sangkal Dakwaan Tak Peduli Perlombongan Bauksit Di Pahang

PUTRAJAYA: Kementerian Sumber Asli dan Alam Sekitar pada Jumaat menyangkal dakwaan bahawa mereka tidak mempedulikan tentang masalah berkaitan perlombongan bauksit di Pahang. 

Menterinya, Datuk Seri Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar berkata, kementerian itu telah mengambil semua langkah di bawah bidang kuasanya untuk menangani isu berkenaan.

"Tuduhan bahawa kementerian ini tidak bertindak secukupnya untuk menyelesaikan masalah berkaitan bauksit adalah tidak tepat," katanya dalam kenyataan.

Semua aktiviti perlombongan bauksit di Pahang dihentikan mulai 15 Januari lepas, sejajar dengan moratorium selama tiga bulan yang dikenakan kerajaan terhadap perlombongan bauksit di negeri itu.

Kesemua pemilik tanah, pengusaha bauksit dan pemandu lori perlu mematuhi perintah penggantungan sementara itu bagi membolehkan satu prosedur operasi standard (SOP) yang berkesan digubal bagi menangani isu berkaitan perlombongan bauksit di Pahang.

Wan Junaidi berkata sejak moratorium itu dikenakan, kementerian melakukan pemantauan terhadap operasi perlombongan bauksit melalui pelbagai agensi penguatkuasaan dengan kerjasama Pengarah Tanah dan Galian Pahang serta Pengarah Jabatan Mineral dan Geosains Pahang.

Katanya, kira-kira 400 pegawai dan anggota Pasukan Gerakan Am, Polis Diraja Malaysia, Unit Peronda Polis, Jabatan Pengangkutan Jalan, Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat dan Jabatan Sukarelawan Malaysia (Rela) menganggotai pasukan penguatkuasaan bersama itu.

Wan Junaidi berkata, lapan stesen pemantauan atau pusat pemeriksaan ditubuhkan di Kampung Padang, Tanjung Pasir, Bukit Kuantan, APMM (Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia), Sungai Ular, Bukit Penggorak, Sirim Berhad dan Loji Rawatan Air Semambu. 

Beliau berkata, kementerian itu melalui Jabatan Alam Sekitar telah menjalankan beberapa ujian terhadap sampel air dari sungai yang dikatakan terjejas oleh bauksit bagi menentukan tahap keselamatannya.

Beliau berkata, kementerian berkenaan akan menganjurkan bengkel dari 27 hingga 29 Januari untuk menyemak semula semua peraturan, prosedur dan garis panduan berkaitan perlombongan dan eksport bauksit serta mencadangkan penambahbaikan yang perlu dilakukan.

"Semakan semula ini akan meliputi pelbagai aspek termasuk pengurusan di tapak melombong, pengangkutan, simpanan stok di dalam dan di luar kawasan pelabuhan serta prosedur berkaitan Permit Kelulusan bagi mengeksport bauksit.

"Penambahbaikan yang dicadangkan akan dikemukakan kepada kerajaan Persekutuan untuk kelulusan dan akan dilaksanakan sebaik sahaja tempoh moratoriam itu berakhir," katanya. - Bernama

bauksit

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

Artikel Lain