158 Diselamatkan, Feri Filipina Tenggelam Di Semporna - Semasa | mStar

158 Diselamatkan, Feri Filipina Tenggelam Di Semporna

KOTA KINABALU: Sejumlah 158 orang telah diselamatkan selepas feri MB Juhairi yang berpangkalan di selatan Filipina tenggelam selepas berlanggar dengan tongkang berhampiran pelabuhan di Semporna pada pukul 8 malam Rabu.

Berdasarkan laporan yang diterima setakat ini, hanya sembilan orang diberikan kemudahan perubatan sebagai pesakit luar di hospital Semporna.


Ketua Polis Daerah Sandakan Superintendan Peter Umbas berkata mereka percaya kebanyakan mangsa telah diselamatkan dan kapal itu telah tenggelam perlahan-lahan setelah mengalami kebocoran akibat perlanggaran.

"Pelbagai agensi berada di tempat kejadian dan operasi masih diteruskan, '' katanya ketika dihubungi pada pukul 11 malam.

Difahamkan bahawa feri itu meninggalkan pulau Bongao di selatan Filipina menuju ke Semporna pada pukul 2 petang Rabu dan baru tiba di Semporna apabila ia berlanggar dengan sebuah tongkang.

Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM), Polis Marin, dan bomba adalah antara agensi-agensi yang berada di tempat kejadian untuk kerja-kerja menyelamat.

"Kebanyakan mangsa dapat dibawa keluar tanpa luka memandangkan feri itu tenggelam perlahan-lahan walaupun ada yang mengalami beberapa kecederaan kecil semasa perlanggaran, '' kata saksi kepada The Star.

Peter berkata polis turut menyiasat kejadian itu di mana feri itu telah dilanggar dari belakang.

Artikel Sebelum

Klik

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Cekap tangani isu sekolah daif, Kementerian Pendidikan sasar selesai tiga tahun lagi

KEMENTERIAN Pendidikan sedang bekerja keras dalam usaha membaiki dan membina semula sekolah yang dalam keadaan daif di seluruh negara.

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

Populasi penduduk kunci utama PSKL2040

DBKL menekankan aspek populasi penduduk sebagai kriteria utama dalam merangka pelan pembangunan di ibu kota.

Artikel Lain