Tarik Diri Daripada TPPA Tidak Akan Mufliskan Malaysia - Miti

KUALA LUMPUR: Penarikan diri daripada Perjanjian Perkongsian Trans-Pasifik (TPPA) tidak akan memufliskan kerajaan Malaysia, kata Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (Miti).

Dalam satu kenyataan pada Isnin, Miti berkata, kerajaan boleh disaman kerana melanggar Bab Pelaburan TPPA dan jika pelanggaran itu terbukti, pampasan mungkin perlu dibayar.

"Bagaimanapun, penarikan diri daripada TPPA tidak bermakna pelanggaran TPPA," katanya.

Menurut kementerian itu, di bawah Perkara 30.6, mana-mana pihak boleh menarik diri daripada perjanjian TPPA dengan memberikan notis bertulis mengenai penarikan diri itu kepada pemegang deposit.

"Oleh kerana penarikan diri daripada TPPA dibenarkan, penarikan diri itu adalah satu eksesais ke atas hak kita dan bukan pelanggaran perjanjian," kata Miti.

Kementerian itu menjawab satu artikel mengenai TPPA oleh bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad dalam blog peribadinya bertarikh 31 Disember 2015 bertajuk 'Penarikan diri daripada TPPA akan menjadikan Malaysia muflis'.

Miti berkata, pelabur asing boleh menyeret kerajaan kepada Penyelesaian Pertikaian Pelabur-Negara untuk pelanggaran sebarang obligasi di bawah bab pelaburan TPPA.

"Bagaimanapun, jika Malaysia menandatangani TPPA, tetapi kemudiannya memutuskan untuk menarik diri, perlindungan di bawah Bab Pelaburan tidak boleh diaplikasi kepada pelabur asing.

"Oleh itu, tindakan menarik diri tidak akan menyebabkan Malaysia disaman oleh syarikat asing," katanya. - BERNAMA


Miti, TPPA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

Check-out seleksi menyegarkan, menambah nikmatnya tradisi iftar... Kombo Cool Kathira, Cool Bandung memang berbaloi!

COOLBLOG Tradisi Cool Ramadan tampil dengan seleksi minuman Cool Kathira dan Cool Bandung.

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Laksana tanggungjawab perangi Covid-19, sumbangan mega Petronas saat krisis tiada sempadan – “Diharapkan Malaysia lebih kuat dan utuh di masa depan”

DENGAN keadaan yang tidak menentu ketika ini akibat pandemik Covid-19, terdapat keperluan bagi negara untuk bersama-sama menangani penularan wabak itu.

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Artikel Lain