Buku 'Kebangkitan Baju Merah' Diedar Kepada Perwakilan - Semasa | mStar

Buku 'Kebangkitan Baju Merah' Diedar Kepada Perwakilan

KUALA LUMPUR: Buku bertajuk 'Kebangkitan Baju Merah' yang 'mengangkat' perhimpunan baju merah dan mengutuk perhimpunan Bersih telah diedarkan kepada para perwakilan di Perhimpunan Agung Umno, Jumaat.

Buku 104 muka surat yang diterbitkan oleh Jabatan Hal Ehwal Khas (Jasa) itu dipenuhi maklumat dan gambar-gambar sekitar perhimpunan 16 September lalu.

Pengerusi Jasa Datuk Seri Puad Zakarshi berkata 10,000 naskhah buku itu telah dicetak. Beliau, bagaimanapun, enggan mendedahkan kos yang ditanggung.

Beliau berkata Jasa akan terus mengedarkan buku itu secara berperingkat, sambil menambah perhimpunan Bersih hanya penuh dengan tuduhan.

"Mereka kata ada 40,000 pengundi Bangladesh tetapi tak dapat nak membuktikannya. Tiada apa yang dapat dibuktikan dan perhimpunan baru-baru ini hanya dipenuhi dengan isu perkauman dan peserta yang biadab.

"Para penunjuk perasaan baju merah hanya menjunjung Perlembagaan Persekutuan. Ia dilakukan untuk menghantar mesej bahawa bukan Bersih sahaja yang boleh buat protes," katanya.

Dua muka surat pertama buku itu menjelaskan tujuan perhimpunan tersebut, menyatakan ia adalah reaksi kepada kekecohan oleh beberapa orang yang telah mengadakan demonstrasi jalanan sebelum ini.

Ini diikuti dengan gambar perhimpunan Bersih 3 pada tahun 2012 dengan kapsyen menyatakan kekasaran dan tindakan ganas penunjuk perasaan.


Helaian muka surat pada buku ini juga dipenuhi dengan gambar-gambar penunjuk perasaan yang berkumpul dan memegang sepanduk semasa perhimpunan 16 September.

Ia disertakan kapsyen bahawa penunjuk perasaan mempertahankan hak-hak dan keistimewaan orang Melayu.

Buku ini juga menyatakan 14 resolusi perhimpunan tersebut termasuk menolak perkauman cauvinis yang diamalkan oleh DAP, menolak penglibatan kuasa asing dalam pentadbiran negara dan mengukuhkan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA).

Laman terakhir buku ini mengucapkan terima kasih kepada semua peserta perhimpunan tersebut, sambil menambah, perhimpunan hebat itu berjaya disebabkan usaha bersama.

Ditanya mengenai buku itu, sesetengah perwakilan berkata, 'ia adalah satu usaha yang baik, terpulang kepada kita untuk mempertahankan hak-hak orang Melayu'.

Pada 16 September, baju perhimpunan merah diketuai Datuk Jamal Yunus diadakan di sekitar Kuala Lumpur.

Protes, yang pada mulanya aman, bertukar ganas apabila sekumpulan penunjuk perasaan telah memilih untuk merempuh halangan pihak berkuasa di Petaling Street.

Empat orang termasuk seorang pegawai polis cedera parah.
baju merah , Jasa , kebangkitan Baju Merah

Artikel Berikut

Ku Li Sokong Kerjasama Umno-PAS

Klik

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

Percutian travel tren janjikan servis 'awesome' dan 1,001 pengalaman menakjubkan!

TRAVEL serata dunia lebih pantas dengan menggunakan kapal terbang tetapi amat menyeronokan jika tren menjadi pilihan.

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

Artikel Lain