Ismail Sabri Lancar Agenda Transformasi 'Membandarkan Luar Bandar' - Semasa | mStar

Ismail Sabri Lancar Agenda Transformasi 'Membandarkan Luar Bandar'

Ismail Sabri Yaakob.

PUTRAJAYA: Agenda tranformasi, 'Membandarkan Luar Bandar' dilancar Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah (KKLW) pada Jumaat dengan berpaksikan kepada keperluan dan kehendak rakyat di samping memastikan proses pembangunan luar bandar berada pada landasan betul.

Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata pelaksanaan transformasi berkenaan dirangka untuk tempoh lima tahun bermula 2016 dengan penumpuan kepada enam fokus utama iaitu prasarana, pembangunan belia, ekonomi, keusahawanan, modal insan dan sistem penyampaian.

"Penyediaan infrastruktur asas luar bandar akan diperhebat terutamanya di kawasan yang masih kurang liputan terutamanya di Sabah dan Sarawak serta kawasan pendalaman di semenanjung Malaysia termasuk kawasan Orang Asli," katanya ketika berucap bersempena Majlis Perhimpunan Bulanan Khas Sempena 100 hari Menteri di KKLW serta pelancaran Transformasi Luar Bandar di sini Jumaat.

Katanya, dalam menggalakkan generasi muda untuk terus tinggal dan membina masa hadapan di luar bandar, kementerian komited untuk memberi keutamaan kepada penyediaan kemudahan dan perkhidmatan kepada belia luar bandar.

"KKLW juga bakal menjadi peneraju Projek Perumahan Generasi Kedua Luar Bandar melalui pembinaan Rumah Bina Negara dengan sasaran 4,000 unit bakal dibina menjelang 2020 sekali gus meningkatkan pemilikan aset Bumiputera," katanya.

"Pembinaan rumah mampu milik berharga sekitar RM50,000 seunit ini nanti juga melibatkan kerjasama pihak kerajaan negeri untuk mendapatkan tanah yang murah dan bersesuaian serta bantuan dari Kementerian Kewangan untuk mendapatkan dana bagi pembinaan infrastuktur asas kawasan berkenaan," katanya.

Ismail Sabri berkata kementerian juga bakal mewujudkan Techno-Hub bagi menggalakkan usahawan belia Bumiputera luar bandar melibatkan diri dalam sektor perniagaan yang menguntungkan di bandar berhampiran.

Dalam pada itu, beliau berkata satu model dikenali Model Baru Berpendapatan Tinggi Penduduk Luar Bandar diwujudkan berperanan untuk meningkatkan pendapatan isi rumah luar bandar sekurang-kurangnya RM4,000 sebulan menjelang 2020.

"Model ini bertujuan untuk mempelbagai pendapatan penduduk luar bandar supaya tidak bergantung kepada satu sumber pendapatan semata-mata sebaliknya meneroka sumber pendapatan lain seperti dividen ladang, dividen koperasi, aktiviti ekonomi tambahan dan keusahawanan," katanya.

Dalam bidang keusahawanan pula, katanya empat transformasi dirangka termasuk kedai milikan Bumiputera dijadikan sebagai pusat perniagaan, pengumpulan dan pemasaran produk luar bandar, inisiatif 1 Kampung 1 Usahawan, pembukaan 'Rural Premium Outlet' dan mewujudkan portal perniagaan dalam talian bagi memperluas perniagaan dalam talian di luar bandar.

"Mengenai pembangunan modal insan, antara lain kita telah merancang untuk menambah baik silibus pembelajaran Tabika Kemas Berprestasi Tinggi, mewujudkan Universiti MARA dan pengiktirafan sijil kemahiran sebgai tiket ke universiti," jelasnya.

Mengenai Universiti MARA, Ismail Sabri berkata universiti itu akan mula dibuka pada awal tahun depan di sekitar Kuala Lumpur dengan pengambilan pertama sebanyak 200 orang dalam bidang sains pengurusan.

Selain itu, katanya kementerian juga akan memperbanyakkan program bersama rakyat dalam usaha merakyatkan KKLW untuk membolehkan kerajaan lebih mendekati rakyat agar dapat mendengar rintihan dan masalah mereka. - BERNAMA


Artikel Sebelum

Budak Dua Tahun Maut Ditembak Di Semenyih

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

Cekap tangani isu sekolah daif, Kementerian Pendidikan sasar selesai tiga tahun lagi

KEMENTERIAN Pendidikan sedang bekerja keras dalam usaha membaiki dan membina semula sekolah yang dalam keadaan daif di seluruh negara.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

Artikel Lain