Anwar Bimbang Siasatan Terhadap Dr Mahathir - Semasa | mStar

Anwar Bimbang Siasatan Terhadap Dr Mahathir

Dr Mahathir disiasat polis dari Bukit Aman pada Jumaat.

PETALING JAYA: Datuk Seri Anwar Ibrahim menyatakan kebimbangan terhadap bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad yang disiasat polis pada Jumaat atas dakwaan mengeluarkan kenyataan berbaur fitnah.

Malah bekas Ketua Pembangkang itu mendesak agar sebarang gangguan terhadap Dr Mahathir dan beberapa individu lain kerana bersuara lantang terhadap kerajaan dan pemimpinnya dihentikan.

Anwar berkata Dr Mahathir tidak melakukan jenayah apabila beliau sekadar bertanyakan soalan dan mengkiritik Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak berhubung isu 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

"Jika begini caranya Tun Dr Mahathir dilayan, hak demokratik rakyat Malaysia untuk menyoal dan mengkritik kerajaan berada dalam bahaya," kata Anwar dalam satu kenyataan menerusi peguamnya.

Beliau berkata daripada menyiasat Dr Mahathir, Perdana Menteri dan kerajaan perlu menjawab soalan penting yang telah dibangkitkan.

"Soalan-soalan ini turut ditanya oleh rakyat Malaysia di seluruh negara.  Ketiadaan jawapan hanya akan memburukkan lagi krisis keyakinan terhadap PM, kerajaan dan institusi yang terlibat dalam usaha menutup mulut pengkritik," katanya.

Terdahulu, Dr Mahathir diambil keterangannya oleh pegawai penyiasat dari Bukit Aman di bangunan Yayasan Al-Bukhary di Kuala Lumpur kira-kira pukul 11 pagi Jumaat.

Beliau telah disoal-siasat selama 45 minit.

Anwar Ibrahim , Dr Mahathir Mohamad , 1MDB

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Artikel Lain