Pengerusi PAC Sokong Cadangan Angkat Sumpah Simpan Rahsia - Semasa | mStar

Pengerusi PAC Sokong Cadangan Angkat Sumpah Simpan Rahsia

Hasan Ariffin

KUALA LUMPUR: Pengerusi Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) Datuk Hasan Arifin menyokong cadangan Timbalan Perdana Menteri  Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi supaya semua anggota PAC mengangkat sumpah menyimpan rahsia.

Hasan, yang juga Anggota Parlimen Rompin berkata bagaimanapuna, ia terpulang kepada Speaker Dewan Rakyat Tan Sri Pandikar Amin Mulia untuk menetapkan sama ada semua anggota PAC perlu mengangkat sumpah atau tidak.

"Selaku Pengerusi PAC, saya menyerahkan kepada kuasa serta budi bicara Tan Sri Pandikar Amin Mulia dalam soal ini berdasarkan kuasa yang diberikan sebagai Speaker Dewan Rakyat," katanya dalam kenyataan di sini, Jumaat.

Beliau berkata demikian bagi mengulas kenyataan Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi semalam yang juga Ketua Whip Anggota Parlimen Barisan Nasional yang mencadangkan semua anggota PAC mengangkat sumpah simpan rahsia bagi memastikan maklumat serta dokumen siasatan jawatankuasa itu sentiasa terpelihara.

Menurut Ahmad Zahid, angkat sumpah rahsiah itu bertujuan mengelakkan berlakunya kebocoran dokumen atau maklumat siasatan selain memastikan semua perkara yang dibincang dalam mesyuarat PAC tidak dibawa keluar.

Hasan berkata PAC sentiasa terbuka kepada mana-mana cadangan daripada rakyat dan kumpulan termasuk parti politik bagi tujuan penambahbaikan jawatankuasa berkenaan.

Beliau berkata tugas serta tanggungjawab PAC tertakluk kepada Peraturan Dewan Dewan Rakyat dan menjadi tugas semua anggota jawatankuasa itu mematuhi peraturan dewan seperti yang ditetapkan serta bertanggungjawab pada Parlimen.

"Saya berharap semua anggota jawatankuasa PAC menyedari bahawa mereka tertakluk kepada Peraturan Mesyuarat, yang secara jelas dan nyata menyatakan semua bukti yang dibawa di hadapan jawatankuasa ini perlu dibentangkan terlebih dahulu kepada Dewan Rakyat sebelum ia dijadikan dokumen awam," katanya.

-- Bernama
PAC , Hasan Ariffin , sumpah simpan rahsia

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

ARUL KANDA

Arul Mengadap PAC 1 Disember