Elak Guna Benih Kimia Terawat Untuk Tanaman Sayur-Sayuran - Semasa | mStar

Elak Guna Benih Kimia Terawat Untuk Tanaman Sayur-Sayuran

KUALA LUMPUR: Jika anda sedang merancang untuk mula menanam sayur-sayuran, berhati-hati dalam memilih benih.

Pegawai Pendidikan Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) NV Subbarow berkata persatuan itu telah menemui benih sayur-sayuran yang dirawat dengan neonicotinoids atau racun serangga generasi kelima.

"Benih terawat ini mempunyai warna, tidak seperti benih asal. Kami menemui benih ini dijual di Pulau Pinang," katanya dalam satu sidang akhbar, Ahad.

Turut hadir Pengarah Yayasan Penyelidikan Ecoscience Sultan Ahmed Ismail dan ahli entomologi N. Selvam, kedua-duanya dari India.

Subbarow berkata bungkusan benih yang dijual di Malaysia itu juga tidak mempunyai label yang betul.

"Ada yang ditulis dalam bahasa Cina. Ada yang menunjukkan dari mana datangnya benih itu, tetapi tidak semua," katanya.

Subbarow berkata beliau akan membuat aduan kepada Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan tidak lama lagi.

Selvam berkata kajian menunjukkan bahawa neonicotinoids menimbulkan bahaya kepada lebah kerana ia menjejaskan neurotransmitternya.

Sultan Ahmed, bekas ketua Jabatan Bioteknologi di The New College di Chennai, India, berkata serangga yang bersentuhan dengan bahan kimia itu boleh kehilangan deria arah.

"Apa yang kita bimbangkan adalah petani atau pengguna yang mengendalikan benih dengan tangan mereka. Kita masih tidak tahu kesan jangka panjangnya," kata beliau.

Beliau menambah bahawa sayur-sayuran yang disembur dengan bahan kimia yang akan mendeposit sisa ke dalam tisu hati seseorang.

"Ia boleh menyebabkan organ-organ anda  tidak berfungsi. Ia juga boleh membawa kepada kanser atau pertumbuhan tumor."

Subbarow berharap kerajaan boleh mengkaji isu ini dan menggalakkan pertukaran dan penjualan benih dari ladang sendiri.

Beliau juga menggesa kerajaan untuk tidak menyertai Konvensyen Antarabangsa mengenai Perlindungan Varieti Tumbuhan, yang melarang petani daripada bebas penjimatan, bertukar-tukar dan menjual benih mereka dari ladang sendiri.

"Peraturan ini hanya akan meningkatkan kawalan korporat dan multinasional dalam pertanian.

"Tindakan segera diperlukan untuk memastikan petani berada dalam kawalan dan mampu menanam pelbagai makanan berkhasiat, serta berdaya tahan dalam dalam berdepan perubahan iklim dan cabaran lain seperti perosak dan penyakit."

Subbarow berkata CAP juga menyediakan latihan untuk petani dan orang ramai mengenai perladangan semula jadi.
benih terawat , benih beracun , NV Subbarow

Artikel Sebelum

15 Kawasan Catat IPU Tidak Sihat

Artikel Berikut

Artikel Lain