Sekolah Tutup Akibat Jerebu Tak Perlu Ganti Sesi Persekolahan - Mahdzir Khalid - Semasa | mStar

Sekolah Tutup Akibat Jerebu Tak Perlu Ganti Sesi Persekolahan - Mahdzir Khalid

Mahdzir Khalid (kiri) menolong melekatkan notis penutupan sesi persekolahan di Sekolah Menengah Kebangsaan Seri Ampang, Kuala Kedah, Ahad. Beliau juga mengumumkan semua sekolah di Semenanjung kecuali Kelantan, Sabah dan Sarawak ditutup dua hari bermula Isnin (5 Oktober) berikutan keadaan paras jerebu yang buruk di negeri-negeri berkenaan. Foto Bernama

KUALA LUMPUR: Sekolah-sekolah yang ditutup akibat keadaan jerebu tidak perlu menggantikan sesi persekolahan mereka, kata Menteri Pendidikan, Datuk seri Mahdzir Khalid.

Beliau berkata, keputusan itu diambil supaya tidak membebankan pihak pengurusan sekolah menggantikan sesi penutupan tersebut.

Bagaimanapun, semua guru yang terlibat agar mempercepatkan serta menggunakan budi bicara masing-masing bagi memastikan pengajaran dan pembelajaran di sekolah dapat diselesaikan dalam tempoh sssi persekolahan 2015, katanya dalam kenyataan di sini, Ahad.

Beliau turut memaklumkan peperiksaan awam akan tetap diteruskan mengikut jadual sekiranya keadaan jerebu masih berpanjangan.

Ujian Pentaksiran Tingkatan Tiga (PT3) akan bermula 12 hingga 15 Oktober ini, Sijil Pelajaran Malaysia (2 Nov hingga 8 Disember), Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia dan Sijil Tinggi Agama Malaysia dari 19 hingga 27 Oktober.

"Peperiksaan adalah aktiviti yang berlaku di dalam bangunan dan tidak dianggap sebagai aktiviti luar. Justeru, peperiksaan akan diteruskan walaupun sekolah ditutup setelah bacaan IPU (Indeks Pencemaran Udara) mencapai lebih daripda 200," katanya.

Mahdzir berkata, penangguhan peperiksaan awam adalah pilihan terakhir sekiranya bacaan IPU mencapai 500 iaitu tahap berbahaya kepada kesihatan dan darurat diisytiharkan oleh kerajaan.

Menurutnya, Kementerian Pendidikan telah menutup sejumlah 4,561 buah sekolah dari sembilan negeri melibatkan 2,617,432 murid kerana bacan IPU mencecah bacaan tidak sihat dan sangat tidak sihat sejak 15 hingga 30 September lepas. 

Beliau berkata, sembilan negeri yang terlibat itu ialah Selangor, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Putrjaya, Negeri Sembilan, Melaka, Pahang, Johor, Sarawak dan Perak.

Beliau berkata, pihaknya akan terus memantau keadaan jerebu dan tidak akan berkomproni dengan mana-mana perkara yang boleh memudaratkan kesihatan murid-murid.

jerebu

Artikel Berkaitan

Klik

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

Artikel Lain