Tindakan Tegas Terhadap Hotel Haram Di P.Pinang - Semasa | mStar

Tindakan Tegas Terhadap Hotel Haram Di P.Pinang

- Gambar hiasan
GEORGE TOWN: Majlis Perbandaran Pulau Pinang akan mengetatkan kawalan ke atas pengusaha hotel tidak berlesen bermula minggu depan.

Exco Kerajaan Tempatan, Pengurusan Lalu Lintas dan Tebatan Banjir Chow Kon Yeow berkata sejumlah 22 hotel baharu yang tidak berlesen di pulau itu telah dikenal pasti.

"Pertama, kita akan bertindak terhadap pengusaha hotel baharu yang menyalahi undang-undang," kata beliau sambil menambah peringkat seterusnya adalah tindakan terhadap hotel-hotel lama yang tidak berlesen berjumlah kira-kira 29 buah.

Peringkat ketiga dan keempat, yang akan bermula pada bulan November 2016, adalah terhadap pengendali yang tidak mengemukakan pelan bangunan mereka dan mereka yang pelan bangunannya telah ditolak.

Chow berkata hotel dengan lesen sementara boleh memperbaharui lesen mereka untuk tempoh setahun lagi.

"Hotel, motel dan hostel dengan lesen sementara perlu mengemukakan pelan bangunan mereka sebelum 31 Oktober untuk pembaharuan lesen mereka pada kadar yang lama.

"Mereka perlu membayar tiga kali ganda jika mereka gagal untuk menyerahkannya dalam tempoh itu," katanya kepada pemberita pada sidang media di Komtar, Jumaat.

Chow berkata peraturan itu perlu kerana sebarang kejadian yang tidak diingini di hotel-hotel yang tidak berlesen boleh menggugat kedudukan Pulau Pinang sebagai destinasi pelancongan antarabangsa.

Tahun lepas, kerajaan yang mentadbir memutuskan mengeluarkan lesen sementara di kawasan perniagaan pada kadar RM2,400 untuk hotel dan RM1,200 untuk hostel dan motel, dalam usaha untuk mengawal selia kewujudan hotel-hotel tidak berlesen.
hotel haram , Chow Kon Yeow

Artikel Sebelum

Pemandu Kren Maut Di P.Pinang

Artikel Berikut

Klik

default image

Tiga tahun penuh derita, pernah diburu ah long... Dr Azizan kongsi cerita pahit sebelum tubuhkan RichWorks – “Kalau berjaya sahaja tapi tak bantu orang untuk berjaya, saya tak puas”

PAKAR Pemasaran No. 1 Asia dan Mentor Keusahawanan, Dr Azizan Osman berkongsi kisah suka dukanya sebelum berada di tahapnya sekarang, sewaktu program NUH2020.

default image

Bandar unik, gaya hidup masa kini... Inilah keistimewaan Putrajaya

PUTRAJAYA bakal menjadi bandar seimbang yang bukan sahaja menumpukan aspek pentadbiran kerajaan, bahkan sektor swasta.