Pemandu Malaysia 'Tidak Gembira' Walaupun Mempunyai Jalan Raya Yang Baik - Semasa | mStar

Pemandu Malaysia 'Tidak Gembira' Walaupun Mempunyai Jalan Raya Yang Baik

PETALING JAYA: Pemandu Malaysia adalah antara pemandu di seluruh dunia yang tidak gembira walaupun mempunyai beberapa jalan raya yang terbaik, menurut aplikasi lalu lintas dan navigasi Waze.

Dalam indeks kepuasan pemandu Global (GDSI) yang pertama diterbitkan pada 29 September, Waze menilai pengalaman memandu 50 juta pengguna di 32 negara dan 167 kawasan metro.

Negara-negara telah disenaraikan berdasarkan skor berangka dari tahap memuaskan (10) kepada sengsara (1).

Dengan markah purata 3.2, Malaysia berada di kedudukan 27 daripada 30 negara dalam indeks kategori 'Wazeyness', yang mengukur tahap keseronokan dan kesediaan membantu dalam komuniti Waze.

Belgium mengungguli kategori dengan skor 8.2, manakala Indonesia menduduki tempat paling rendah pada 2.0.

Rakyat Malaysia, bagaimanapun berfikir sistem jalanrayanya adalah baik apabila meletakkan kedudukannya setaraf dengan jalan-jalan di Britain, dengan kedua-dua negara menerima skor 7.4 dalam indeks kualiti jalan raya dan sama-sama tersenarai di tempat kesembilan.

Malah Malaysia menewaskan negara lain seperti Indonesia (7.3), Amerika Syarikat (7.2) dan Perancis (7.1).

Tetapi kekurangan tempat letak kereta dan akses kepada stesen minyak di Malaysia membawa kepada skor yang rendah sebanyak 1.4 dalam indeks perkhidmatan pemandu Waze, meletakkan Malaysia di tempat ke-27.

Filipina mengungguli carta dalam kategori ini dengan skor penuh 10, manakala Indonesia menerima skor terendah 1.0.

Malaysia berada di kedudukan 7.1 untuk keselamatan pemandu, meletakkan negara di tempat ke-23. Argentina mendahului kategori ini dengan skor sebanyak 9.8, manakala El Salvador menerima skor terendah 3.3.

Malaysia diletakkan di tempat ke-14 dengan skor 6.6 dalam indeks sosio-ekonomi, yang mengambil kira akses terhadap kereta dan kesan harga gas.

Amerika Syarikat mendahului indeks sosio-ekonomi dengan mata penuh 10, manakala Filipina menerima skor yang paling rendah 0.

Walau bagaimanapun, Malaysia tidak tersenarai dalam indeks trafik Waze yang menyaksikan Filipina mendapat skor terendah 0.4, dan Belanda dengan skor tertinggi 8.1.

Secara keseluruhan, Malaysia menduduki tempat ke-17 dengan skor 5.1 dalam indeks paling berpuas hati Waze, yang merupakan purata skor untuk enam kategori.

Belanda mendahului senarai sebagai pemandu paling berpuas hati di dunia dengan skor 7.9, manakala pemandu Brazil adalah yang paling tidak berpuas hati dengan skor 5.2.

kepuasan pemandu , Waze , GDSI

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Pemandu Kren Maut Di P.Pinang

Klik

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

Artikel Lain