MPOB Laksana Insentif Tanam Semula Sawit Mulai Oktober Ini - Semasa | mStar

MPOB Laksana Insentif Tanam Semula Sawit Mulai Oktober Ini

KUALA LUMPUR: Lembaga Minyak Sawit Malaysia (MPOB) akan melaksanakan Skim Insentif Tanam Semula Sawit (SITS 2015) menerusi dana sebanyak RM100 juta mulai 1 Oktober ini.

Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi, Datuk Seri Douglas Amar Uggah Embas berkata skim itu menyasarkan usaha penanaman semula di kawasan pokok sawit tua dan tidak produktif seluas 83,000 hektar.

Di bawah SITS 2015, katanya, pemohon yang layak untuk dipertimbangkan adalah kalangan sektor perladangan dan Skim-Skim Kerajaan yang tidak mempunyai peneroka, peserta dan pekebun kecil.

"Skim ini akan dibuka mulai 1 Oktober sehingga 31 Disember 2015 bagi peserta untuk menebang pokok-pokok sawit yang tidak produktif," katanya dalam satu kenyataan, Jumaat.

Beliau bagaimanapun menjelaskan, kelulusan permohonan skim itu berdasarkan prinsip 'siapa cepat, dia dapat' dengan peruntukan insentif sebanyak RM1,500 sehektar bagi kelulusan kawasan seluas 33,000 hektar dalam fasa pertama.

Bagi fasa kedua, insentif RM1,000 sehektar pula melibatkan kelulusan kawasan seluas 50,000 hektar.

Uggah berkata, pelaksanaan SITS 2015 itu akan menyumbang kepada pengurangan pengeluaran minyak sawit mentah (MSM) sebanyak 250,000 tan dan seterusnya membawa kepada penurunan paras stok minyak sawit yang dapat membantu menstabilkan harga MSM.

Pemohon skim berkenaan adalah digalakkan mengemukakan permohonan mereka menerusi dalam talian di www.mpob.gov.my mulai 1 Oktober 2015. -- Bernama


kelapa sawit , MPOB

Artikel Sebelum

Letup Mesin ATM, Tapi Gagal Larikan Wang

Artikel Berikut

Klik

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

Artikel Lain

Zidane dedah buat kesilapan besar musim ini