Jangkitan Mungkin Datang Dari Thailand - Semasa | mStar

Jangkitan Mungkin Datang Dari Thailand

-foto THE STAR
PETALING JAYA: Jangkitan penyakit anjing gila di utara bermungkin datang dari negara jiran seperti Thailand apabila jangkitan tertumpu di Perlis, Kedah dan Pulau Pinang.

19 ekor anjing daripada 64 yang diuji di Perlis didapati mempunyai penyakit anjing gila sehingga Jumaat; 17 telah dijangkiti daripada 31 yang diperiksa di Kedah; manakala tiga ekor daripada 15 yang diuji di Pulau Pinang mempunyai penyakit itu.

Jabatan Perkhidmatan Veterinar berkata anjing yang dijangkiti penyakit ini boleh membawa virus penyakit ke Malaysia yang bebas 'rabies' sejak tahun 1999.

Walau bagaimanapun, Timbalan Ketua Pengarahnya, Datuk Dr Quaza Nizamuddin Hassan Nizam enggan menamakan dari negara mana datangnya anjing yang dijangkiti penyakit ini.

"Kita sebelum ini bebas daripada penyakit anjing gila tetapi penyakit ini masih berlaku di negara jiran," katanya ringkas.

Beliau berkata terdapat prosedur standard untuk memberikan vaksin penyakit anjing gila kepada anjing di sempadan tetapi kawasan-kawasan ini agak poros dan haiwan yang dijangkiti mungkin dapat melepasinya.

Jabatan itu sedang bekerjasama dengan polis untuk memastikan bahawa anjing peliharaan di tiga negeri itu tidak menyeberangi sempadan sehingga wabak berakhir.

Dr Quaza berkata untuk mengadakan sekatan jalan bagi menguatkuasakannya, ia menelan kos dan memakan masa, justeru beliau menggesa pemilik anjing supaya bertanggungjawab.

Beliau memberi amaran bahawa haiwan akan dirampas dan dikuarantin jika perintah itu tidak dipatuhi.

"Walaupun anjing itu didapati bebas daripada penyakit anjing gila, pemilik masih akan didenda," kata Dr Quaza.

Beliau menasihatkan pemilik anjing untuk memastikan haiwan kesayangan mereka sentiasa berada di dalam kawasan rumah.

Mereka juga perlu memastikan haiwan peliharaan dirantai apabila ia dibawa berjalan-jalan, walaupun ia telah diberi vaksin, katanya.

Anjing berusia lebih dari tiga bulan mesti divaksin.

Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek meminta orang ramai yang digigit anjing supaya mendapatkan rawatan perubatan dengan segera.

Sehingga semalam, 27 orang di Perlis orang telah digigit oleh anjing; lapan di Kedah; dan enam di Pulau Pinang. Semuanya telah dirawat dan dibenarkan keluar dari hospital.

Artikel Sebelum

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

TMM2020: “Malaysia ada makanan sedap, banyak tempat indah dan membeli-belah pun murah” - Muhamaddin Ketapi

MALAYSIA menetapkan sasaran 30 juta pelancong dengan sasaran pendapatan sehingga RM100 bilion untuk TMM2020.

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

Cekap tangani isu sekolah daif, Kementerian Pendidikan sasar selesai tiga tahun lagi

KEMENTERIAN Pendidikan sedang bekerja keras dalam usaha membaiki dan membina semula sekolah yang dalam keadaan daif di seluruh negara.

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

Artikel Lain

BN kekalkan kerusi Parlimen Kimanis