Lawatan Penjara Sempena Aidiladha 25, 26 September - Semasa | mStar

Lawatan Penjara Sempena Aidiladha 25, 26 September

KUALA LUMPUR: Jabatan Penjara menetapkan 25 dan 26 September ini sebagai tarikh lawatan keluarga penghuni sempena sambutan Hari Raya Aidiladha tahun ini. 

Menurut Timbalan Pengarah Dasar Kepenjaraan Jabatan Penjara, Supri Hashim, tarikh itu ditetapkan bagi semua institusi penjara, pusat pemulihan akhlak dan Sekolah Henry Gurney, dengan semua lawatan di institusi penjara ditutup pada hari pertama perayaan.

"Keutamaan lawatan pada hari berkenaan diberi kepada penghuni yang beragama Islam dan Jabatan Penjara memohon kerjasama pelawat supaya mematuhi peraturan yang ditetapkan iaitu waktu lawatan yang bermula dari 8.15 pagi hingga 4.15 petang," katanya dalam satu kenyataan di sini, Khamis.

Umat Islam di Malaysia akan menyambut Hari Raya Aidiladha pada 24 September ini.

Supri juga berkata, pelawat diminta membawa kad lawatan serta kad pengenalan bagi memudahkan urusan dan mereka dilarang membawa makanan dari luar.

Beliau juga berkata, pelawat tidak digalakkan memberi wang kepada penghuni memandangkan semua kemudahan asas telah disediakan oleh Jabatan Penjara.

"Sekiranya pelawat ingin memberi wang kepada penghuni atas urusan tertentu, misalnya untuk bayaran yuran peperiksaan, mereka diminta mendapatkan resit rasmi sebagai akuan penerimaan," katanya.

Katanya, pihak penjara juga berhak membuat pemeriksaan fizikal ketika pelawat masuk dan keluar penjara tertakluk kepada Akta dan Peraturan Penjara.

Jabatan Penjara , Supri Hashim

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Populasi penduduk kunci utama PSKL2040

DBKL menekankan aspek populasi penduduk sebagai kriteria utama dalam merangka pelan pembangunan di ibu kota.