'Gelandangan' Kuning Warnai Ibu Negara - Semasa | mStar

'Gelandangan' Kuning Warnai Ibu Negara

KUALA LUMPUR: Satu pemandangan luar biasa pertama kali dapat dilihat di ibu negara apabila ribuan rakyat tidur bergelimpangan sama ada di kaki lima mahupun di tengah-tengah jalan raya.

Tinjauan mStar Online di setiap sudut sama ada di hadapan bangunan Panggung Bandaraya, perkarangan Dataran Merdeka, Jalan Raja, Jalan Raja Laut dan Jalan Tuanku Abdul Rahman mendapati ia dipenuhi dengan peserta Bersih 4.0.

Semuanya ternyata sudah bersiap sedia untuk memastikan matlamat untuk berhimpun selama 34 jam menjadi kenyataan apabila mereka hadir membawa ‘sleeping bag’, khemah mahupun tikar sebagai alas untuk tidur.

Terdahulu sekitar pukul 12.45 tengah malam Sabtu, sekumpulan aktivis Bersih 4.0 turut mengedarkan makanan lewat malam secara percuma kepada peserta.

Bagi Jack S, 28, dari Sarawak, dia begitu teruja menyaksikan perhimpunan berkenaan berlangsung dalam keadaan aman.

Dia yang pertama kali menyertai demonstrasi jalanan seperti ini berkata, tidur di jalanan secara beramai-ramai memberi pengalaman baharu buatnya.

"Saya tak rancang untuk tidur, hanya datang untuk sertai Bersih 4.0. Tapi apabila melihat suasana yang begitu tenang dan aman, saya dan rakan memilih untuk sama-sama bermalam di sini," katanya.

Jack ditemui ketika bersama-sama rakan dari semenanjung yang baharu dikenalinya.

Mereka sama-sama menyanyikan pelbagai lagu dengan diiringi petikan ukulele oleh individu yang hanya mahu dikenali sebagai Ahnaf yang datang dari Bukit Katil, Melaka.

Jack yang berbangsa Iban berkata dia berasa cukup senang apabila kehadirannya di sambut baik dengan masyarakat pelbagai kaum yang di sini.

Bersih 4.0 , Dataran Merdeka

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

Artikel Lain