126 Kes Dera Kanak-Kanak Di Perak Januari-Jun 2015 - Semasa | mStar

126 Kes Dera Kanak-Kanak Di Perak Januari-Jun 2015

IPOH: Sebanyak 126 kes dera kanak-kanak dilaporkan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) Negeri Perak bagi tempoh Januari hingga Jun lepas, kata Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Wanita, Keluarga, Kebajikan Masyarakat, Perumahan dan Kerajaan Tempatan Datuk Rusnah Kassim.

Beliau berkata jumlah itu bersamaan dengan 9.6 peratus daripada jumlah kes dera kanak-kanak di seluruh negara.

Sepanjang tahun lalu, jumlah kes dera yang dilaporkan jabatan itu adalah sebanyak 343 kes, katanya.

Beliau menjawab soalan Datuk Siti Salmah Mat Jusak (BN-Lubuk Merbau) berhubung jumlah kes penderaan kanak-kanak di Perak sepanjang tahun lalu dan tahun ini, pada persidangan Dewan Undangan Negeri Perak di sini, Rabu.

"Kerajaan khususnya JKM tidak pernah mengabaikan kes penderaan yang berlaku selain memberi perhatian kepada pelbagai faktor pendorong menyebabkan berlaku kes berkenaan," katanya.

Rusnah berkata, bagi menangani masalah berkenaan, JKM dan Lembaga Penduduk dan Pembangunan Keluarga Negeri (LPPKN) akan memperbanyakkan program advokasi kepada pihak sekolah, ibu bapa dan masyarakat setempat.

Program itu bagi memberi penerangan mengenai peruntukan yang terdapat di dalam Akta Kanak-Kanak 2001 berkaitan kes penderaan dan hukuman yang akan dikenakan kepada pelaku sekiranya disabitkan, katanya.

"Program ini dibuat dengan kerjasama Jawatankuasa Kebajikan Kanak-Kanak (JKK) Daerah dan Pasukan Perlindungan Kanak-Kanak Daerah (PPKK) dan agensi kerajaan yang lain melalui Kempen Keselamatan Kanak-kanak Sahabat Bijak Safe and Protect serta Jawatankuasa Pencegahan Pencegahan Penderaan Kanak-kanak dan Keganasan Rumah Tangga," katanya.

Katanya semua taska yang berdaftar di bawah JKM juga diwajibkan memasang kamera litar tertutup (CCTV), berkuat kuasa 8 Jun lepas.

Rusnah juga mencadangkan tindakan diambil terhadap pengusaha taska yang tidak berdaftar dengan JKM dan tidak mematuhi peraturan yang ditetapkan.

"Malah perlu mewajibkan pengasuh Taska menghadiri kursus asas asuhan kanak-kanak yang dijalankan oleh agensi yang diiktiraf oleh Lembaga Akreditasi Negara," katanya.-- Bernama


JKM , Perak , Rusnah Kassim

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

Percutian travel tren janjikan servis 'awesome' dan 1,001 pengalaman menakjubkan!

TRAVEL serata dunia lebih pantas dengan menggunakan kapal terbang tetapi amat menyeronokan jika tren menjadi pilihan.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

Artikel Lain