Sekolah Tak Perlu Buat Majlis Besar-Besaran - Mahdzir Khalid - Semasa | mStar

Sekolah Tak Perlu Buat Majlis Besar-Besaran - Mahdzir Khalid

Mahdzir Khalid
Datuk Seri Mahdzir Khalid
LANGKAWI: Pengurusan sekolah tidak perlu membuat majlis sambutan besar-besaran bersempena lawatan menteri ataupun pegawai tinggi kementerian, kata Menteri Pendidikan Datuk Seri Mahdzir Khalid.

Beliau berkata memadai mengadakan majlis sambutan secara sederhana dan tidak melibatkan kos yang tinggi dan persediaan yang banyak sehingga menyebabkan pihak sekolah berasa tertekan dengan lawatan itu.

"Sesuai dengan peredaran (masa) ... kami tak mahu bebankan sekolah kerana lawatan (menteri atau pegawai tinggi kementerian). Buat ala kadar," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Konvensyen Pendidikan Kebangsaan ke-21 dan Persidangan Gabungan Majlis Guru Besar Malaysia ke-33 di sini, Isnin.

Katanya arahan berkenaan perkara itu sudahpun dikeluarkan dan pekeliling umum yang berkenaan akan dikeluarkan tidak lama lagi.

Mahdzir berkata arahan itu mungkin akan diperluaskan untuk meliputi acara lain yang dianjurkan oleh Kementerian Pendidikan.

Katanya arahan ini selari dengan hasratnya untuk melihat sektor pendidikan di negara ini menggambarkan kegembiraan, keterbukaan dan kebajikan.

"Kita di landasan untuk membina sebuah negara bangsa. Kita sudah ada pelan, kita sudah ada dasar cuma kaedah itu sahaja yang kita ubah suai," katanya.

Dalam pada itu, Mahdzir berkata kementerian telah menubuhkan satu pasukan untuk mengkaji tahap tekanan yang dihadapi guru yang dibebani tugas di luar tugas hakiki.

Menurutnya, pasukan itu yang dianggotai pegawai tinggi kementerian akan turut mengambil kira pandangan semua pihak berkepentingan termasuk majlis guru dan kesatuan sekerja.

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

Artikel Lain