Malaysia, Brunei Ulangi Komitmen Tingkat Kerjasama - Semasa | mStar

Malaysia, Brunei Ulangi Komitmen Tingkat Kerjasama

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak bersalaman dengan pegawai tinggi kerajaan sebaik tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Bandar Seri Begawan pagi Selasa bagi memulakan lawatan kerja ke Brunei Darussalam bersempena Rundingan Tahunan Pemimpin kali Ke-19 bersama Sultan Brunei. Siri Rundingan Tahunan Antara Ketua-Ketua Kerajaan Malaysia dan Brunei diadakan secara bergilir antara kedua-dua negara. -fotoBERNAMA
BANDAR SERI BEGAWAN: Malaysia dan Brunei Darussalam pada Selasa mengulangi komitmen mereka untuk meningkatkan kerjasama dalam bidang kepentingan bersama demi manfaat kedua-dua negara.

Perdana Menteri Malaysia Datuk Seri Najib Tun Razak dan Sultan Brunei, Sultan Hassanal Bolkiah, menzahirkan rasa gembira mereka dengan perkembangan menggalakkan di bawah pelaksanaan Pertukaran Surat ditandatangani oleh pemimpin kedua-dua negara pada 16 Mac 2009, dalam kenyataan bersama dikeluarkan selepas Rundingan Tahunan Pemimpin kali ke-19 di Istana Nurul Iman di sini.

Pada mesyuarat itu, kedua-dua pemimpin mengambil perhatian peranan penting Pertukaran Surat dalam memperkukuhkan lagi hubungan mesra dan istimewa antara kedua-dua negara dan dalam meningkatkan kerjasama strategik.

Kenyataan bersama itu turut menyatakan kedua-dua pemimpin berpuas hati dengan kemajuan hasil kerja pasukan teknikal bersama bagi tanda sempadan dan ukur kawasan sempadan daratan antara Malaysia dan Brunei Darussalam, serta kemajuan kerja di beberapa kawasan penting.

"Kedua-dua pemimpin menggesa kedua-dua pihak untuk menjalankan kerja ukur dan tanda sempadan dengan cepat dan cekap, khususnya di kawasan yang menjadi kepentingan utama kepada rakyat kedua-dua negara," menurut kenyataan itu.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

Artikel Lain