Dokumen Perlu Lengkap, Tiada Kesilapan Untuk Dapat Bayaran Balik GST Awal - Dr Wee - Semasa | mStar

Dokumen Perlu Lengkap, Tiada Kesilapan Untuk Dapat Bayaran Balik GST Awal - Dr Wee

Dr Wee Ka Siong.

PETALING JAYA: Syarikat perniagaan akan mendapat semula bayaran balik Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) tepat pada masanya jika dokumen mereka tiada sebarang kesilapan dan profil mereka di dalam laman web GST Jabatan Kastam dikemas kini.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Dr Wee Ka Siong menjawab aduan bahawa banyak syarikat menghadapi masalah aliran tunai kerana bayaran balik masih tertunda.

"Jabatan Kastam menerima antara 70,000 dan 80,000 fail bulanan untuk bayaran balik GST dan kira-kira 40 peratus daripadanya mendapat bayaran balik dalam tempoh 14 hari yang ditetapkan," katanya selepas merasmikan Forum Seni Grafik Asia Pasifik Ke-15 di sini, Jumaat.

Di bawah peraturan GST 2014, pembayaran balik cukai input dibuat dalam tempoh 14 hari dari tarikh penyerahan dalam talian atau 28 hari bekerja jika difailkan secara manual.

Dr Wee menggesa syarikat yang menfailkan bayaran balik untuk memastikan dokumen mereka dilengkapkan dengan betul.

"Mereka perlu melayari laman web GST Jabatan Kastam untuk menyemak dan mengemas kini profil, nama berdaftar dan alamat. Jabatan itu juga memerlukan syarikat untuk mengemas kini maklumat bank mereka," katanya.

Dr Wee berkata terdapat kes di mana syarikat tertentu sengaja mengurangkan keuntungan mereka tetapi dijangka 'mendapat bayaran balik tidak munasabah'.

"Sistem jabatan ini akan membangkitkan perkara tersebut sebagai sebab untuk berjaga-jaga dan syarikat itu diminta untuk mengesahkan ketaksekataan berkenaan," katanya.

Dr Wee bagaimanapun memberi jaminan kepada para peniaga bahawa kerajaan akan mendengar permasalah dan membantu mereka.

Katanya, beliau menyedari kelewatan dalam mendapatkan bayaran balik menyebabkan masalah aliran tunai yang besar khususnya kepada perusahaan kecil dan sederhana (PKS).

"Kita perlu memahami masalah yang dihadapi golongan ini. Mereka perlu membayar 6 peratus untuk GST. Jika mereka tidak mendapat bayaran balik lebih awal, mereka perlu mencari modal kerja lain supaya perniagaan mereka tidak berdepan masalah," katanya.

GST , bayaran balik , Dr Wee Ka Siong

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

Artikel Lain