Hanya Satu Aduan Skim Kawalan Harga Aidilfitri - Hasan Malek - Semasa | mStar

Hanya Satu Aduan Skim Kawalan Harga Aidilfitri - Hasan Malek

Hasan Malek dan isteri Datin Seri Norainee Mohd Yatib beramah mesra bersama tetamu yang menghadiri rumah terbuka di rumahnya di Taman Bukit Chedang pada Sabtu.

SEREMBAN: Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi Dan Kepenggunaan (KPDNKK) hanya menerima satu aduan di bawah Skim Kawalan Harga Musim Perayaan bersempena Aidilfitri tahun ini, berbanding 10 aduan tahun lepas.

Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi Dan Kepenggunaan, Datuk Seri Hasan Malek berkata ini memberi gambaran positif bahawa peniaga sudah memahami objektif skim itu dan bersedia mematuhinya.

"Terima kasih kepada peniaga kerana memberikan  kerjasama terhadap skim ini.Begitu juga dengan pengguna yang sama-sama membantu memantau harga dan memudahkan kita menjalankan tanggungjawab.

"Apabila ada persefahaman dan persepaduan, rakyat dapat hidup dengan sejahtera," katanya pada rumah terbuka Aidilfitri beliau di Taman Bukit Chedang, Sabtu.

Turut hadir Timbalan Ketua Pengarah Penguat Kuasa KPDNKK Datuk Iskandar Halim Sulaiman dan Pengarah KPDNKK Negeri Sembilan Mohd Salleh Maamor.

Pemantauan harga 21 jenis barangan termasuk ayam segar, daging tempatan, daging import, telur ayam gred A,B dan C, tomato, kelapa dan bawang import disenaraikan di bawah Skim Kawalan Harga Musim Perayaan bersempena Aidilfitri bermula dari 7 hingga 23 Julai ini.

Hasan berkata kementerian membincangkan dengan pelbagai pihak berkenaan sebelum melaksanakan sesuatu skim demi memanfaatkan pengguna dan peniaga.

Kawalan harga , Hasan Malek

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

'Motosikal Raya' Hangus Terbakar

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

Artikel Lain