Pemilihan Presiden MIC Dijangka Diadakan Akhir Ogos - Semasa | mStar

Pemilihan Presiden MIC Dijangka Diadakan Akhir Ogos

KUALA LUMPUR: Proses penamaan calon bagi jawatan Presiden MIC dijangka diadakan pada minggu pertama Ogos manakala proses pemilihan dijangka diadakan pada akhir bulan yang sama. 

Pemangku Presiden MIC, Datuk Seri Dr S. Subramaniam berkata, tarikh rasmi bagi kedua-dua proses masih belum ditetapkan kerana terdapat beberapa perkara di peringkat cawangan yang perlu diselesaikan. 

"Kami akan ke peringkat pemilihan yang berikutnya iaitu pemilihan bagi jawatan presiden sebaik sahaja proses pemilihan dan rayuan di peringkat cawangan selesai," katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan Pasca Mesyuarat Pengurusan Tinggi MIC di sini, Isnin.

Beliau berkata, sebanyak 3,195 cawangan MIC seluruh negara telah menghantar pencalonan bagi pemilihan peringkat cawangan yang diadakan dari 10 hingga 12 Julai, dengan 250 borang yang masih dalam proses verifikasi.

Mengulas lanjut, Dr Subramaniam yang juga Menteri Kesihatan berkata, mereka yang ingin membuat rayuan berhubung proses pencalonan untuk pemilihan peringkat cawangan boleh mengemukakannya kepada setiausaha agung parti.

"Kita dah hantar borang pencalonan melalui pos laju tetapi ada yang mengadu mereka tak terima, mungkin sama ada alamat mereka dah tukar atau mereka tiada di rumah semasa pos laju datang.

"...dan sekiranya alasan mereka munasabah, kita akan memberi peluang kepada mereka untuk membuat pencalonan semula," katanya, menambah rayuan boleh dikemukakan mulai Isnin hingga Khamis.

Mengulas mengenai proses pencalonan itu, Dr Subramaniam berkata, secara keseluruhannya beliau berpuas hati kerana proses itu berjalan lancar selain membuktikan kematangan pemimpin-pemimpin MIC di akar umbi.

S. Subramaniam , MIC

Artikel Sebelum

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Bandar unik, gaya hidup masa kini... Inilah keistimewaan Putrajaya

PUTRAJAYA bakal menjadi bandar seimbang yang bukan sahaja menumpukan aspek pentadbiran kerajaan, bahkan sektor swasta.

default image

Tiga tahun penuh derita, pernah diburu ah long... Dr Azizan kongsi cerita pahit sebelum tubuhkan RichWorks – “Kalau berjaya sahaja tapi tak bantu orang untuk berjaya, saya tak puas”

PAKAR Pemasaran No. 1 Asia dan Mentor Keusahawanan, Dr Azizan Osman berkongsi kisah suka dukanya sebelum berada di tahapnya sekarang, sewaktu program NUH2020.

Artikel Lain