Mapim Sasar 50,000 Berkumpul Sempena Peringatan Al Quds - Semasa | mStar

Mapim Sasar 50,000 Berkumpul Sempena Peringatan Al Quds

KUALA LUMPUR: Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (Mapim) menyasarkan sebanyak 50,000 umat Islam seluruh negara berkumpul dalam perhimpunan aman sempena sambutan Hari Peringatan Al Quds pada 10 Julai ini.

Presiden Mapim Mohd Azmi Abdul Hamid berkata perhimpunan yang dianjurkan di Masjid Negara dan beberapa negeri serentak selepas waktu solat Jumaat itu akan turut disertai oleh 20 badan bukan kerajaan (NGO).

"Umat Islam seluruh dunia telah bersetuju untuk mengadakan perhimpunan membantah keganasan terutama terhadap Al Quds pada Jumaat terakhir setiap bulan Ramadan," katanya pada Jumaat.

Beliau berkata hasil perhimpunan itu akan mengeluarkan memorandum bantahan terhadap keganasan yang dilakukan oleh Israel terhadap Palestin untuk diserahkan kepada Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB).

Katanya perhimpunan aman itu juga ingin menyeru masyarakat berbilang kaum untuk turut sama memberi perhatian yang khusus terhadap keganasan kemanusiaan yang semakin meruncing di beberapa negara bergolak.

Dalam pada itu, Mohd Azmi meminta orang ramai untuk turut sama menyatakan sokongan terhadap pembebasan Al Quds menerusi laman sosial dengan memuat naik gambar 'selfie' mereka dan meletakkan tanda #Selfie4AlQuds.

"Kami menyasarkan sebanyak sejuta selfie yang menyokong usaha kami untuk menyampaikan memorandum kepada pihak PBB nanti," katanya.

Perhimpunan aman itu akan turut diadakan di Dataran Bandaraya, Johor Baharu di Johor; Masjid Muhammadi, Kota Bharu di Kelantan; Pekan Rabu dan Menara Alor Star di Kedah; serta Masjid Seberang Jaya di Pulau Pinang.

Mapim , Al Quds

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

Teknologi analitik data raya asas pelaksanaan inisiatif kerajaan masa depan – Saifuddin Nasution

PROGRAM Subsidi Petrol merupakan inisiatif kerajaan untuk meringankan beban isi rumah berpendapatan rendah melalui pengagihan semula subsidi petrol.

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

Artikel Lain